Инфлацията в Обединеното кралство се забави рязко през август с

...
Инфлацията в Обединеното кралство се забави рязко през август с
Коментари Харесай

Хапнѝ навън рязко забави британската инфлация през август

Инфлацията в Обединеното кралство се забави внезапно през август с оглед най-много на признатата от държавното управление стратегия през предишния месец за субсидиране на британците, които желаят да се хранят на открито, демонстрират данни на формалната статистика ONS, представени от БНР. Целта на тази стратегия (Eat Out to Help Out) е да подкрепи ресторантьорския бизнес, който беше един от най-силно потърпевшите по време на въведената по-рано през годината строга противоепидчемина карантина. 

Индексът на потребителските цени CPI набъбна през август с едвам 0,2% по отношение на година по-рано, откакто през юли английската инфлация се увеличи с 1,0% (най-висока инфлация от месец март). Очакванията на финансовите пазари бяха за даже нулева инфлация през осмия месец на годината.

В рамките на предишния месец потребителската инфлация се намали с 0,4% по отношение на юли, когато пък набъбна с 0,4% и при упования за намаляване с 0,6 на 100.

Падащите цени в заведения за хранене и кафенетата вследствие на държавната скица Eat Out to Help Out, оказаха максимален принос за внезапното закъснение на годишната инфлация, разясняват от ONS.

В същото време беше отчетно покачване на цените на игрите, играчките и заниманията, както и на услугите за настаняване и на транспортните услуги.

Изключвайки енергийните и цените на храни, питиета и тютюневи произведения, главната потребителска инфлация във Англия се намали през август на годишна база до 0,9% след скок до 1,8% през юли, до момента в който осреднената прогноза на финансовите пазари беше за още по-рязко закъснение до 0,6 на 100.

Британската статистика показа и данни, показващи понижаване на индустриалните цени на входа и на изхода на предприятия. Индексът на индустриалните цени (PPI) на изхода предприятията се намали през август на година база с 0,9% за трети следващ месец при упования за намаляване с 0,9%, като спрямо юли остана без смяна при прогноза за повишаване с 0,2 на 100. Ценовият показател на входа на английските предприятия  се намали през август с 5,8% по отношение на година по-рано при упования за спад с 5,3% и след намаляване с 5,7% през юли, като това съставлява негативна индустриална инфлация за седми следващ месец.

На месечна база цените на индустриалните първични материали се намалиха през август с 0,4% след растеж с 1,8% през юли, отбелязвайки първо намаляване от четири месеца насам.

Данните за ниската инфлация са факт преди края на двудневното съвещание на Английската централна банка в четвъртък. Очаква се АЦБ да резервира актуалната парична и лихвена политика, само че в това време да алармира, че се готви да влее още тласъци в английската стопанска система, която чака двойно разтърсване от плануваното увеличение на безработицата и засилващото се напрежение към Брекзит.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР