Инфлацията в еврозоната се ускори през януари до рекордните 5,1%

...
Инфлацията в еврозоната се ускори през януари до рекордните 5,1%
Коментари Харесай

Рекордно нарастване на инфлацията в еврозоната през януари с 5,1 на сто

Инфлацията в еврозоната се форсира през януари до рекордните 5,1% по отношение на същия месец година по-рано, като тя остава над два пъти по-висока от целевото равнище на Европейската централна банка за инфлация към 2 на 100, демонстрират предварителни данни на Евростат, представени от БНР.

На месечна база показателят на индустриални цени (CPI) в еврозоната набъбна през януари с 0,3% по отношение на декември 2021 година, когато се увеличи с 0,4%.

Потребителската инфлация на годишна база се форсира при започване на 2022 година до 5,1% от 5,0% през декември 2021 година, като това е ново рекордно покачване на показателя CPI в границите на еврозоната и надалеч над упованията за закъснение на инфлацията до 4,4 на 100.

Отново максимален принос за ускоряващата се инфлация способстваха все по-силно възходящите енергийни цени, като през януари те се покачиха с 6% по отношение на декември, а на годишна база скочиха с 28,6% след покачване с 25,9% през декември.

В същото време цените на неенергийните индустриални артикули се намалиха с 2% по отношение на декември и набъбнаха по отношение на година по-рано с 2,3% след покачване с 2,9% в края на 2021 година, до момента в който цените на храните, алкохола и тютюна се покачиха с 1,1% на месечна база и с 3,6% по отношение на година по-рано (след покачване с 3,2% през декември), а цените на услугите останаха без смяна по отношение на предходния месец и означиха годишен напредък за втори следващ месец с 2,4 на 100.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната обаче се намали през януари с 0,8% по отношение на декември и се забави на годишна база до 2,3% от 2,6% в края на 2021 година

Ускоряването на годишния ритъм на инфлация в еврозоната прибавя още едно доказателство за увеличаващия се ценовия напън в международен мащаб, което продължава по-дълго от в началото предстоящото на фона на мощното потребителско търсене, високите цени на силата и спиранията при световната верига на доставки.

Въпреки че инфлацията в еврозоната е над два пъти и половина по-висока по отношение на целевото равнище на ЕЦБ от към 2 на 100, в продължение на месеци Европейската централна банка омаловажава данните, като твърди, че зад това повишаване на потребителските цени стоят краткотрайни фактори и инфлацията ще стартира да отслабва с течение на 2022 година

ЕЦБ чака инфлацията да падне под 2% до края на тази година, частично заради слабия напредък на заплатите, само че дълъг лист от авторитетни политици сложиха под въпрос това изказване, предупреждавайки, че рисковете са в посока на по-висока инфлация.

Въпреки че растежът на заплатите в действителност е слаб до момента, безработицата в еврозоната спадна до 7% през декември, най-ниско равнище за всички времена, и към този момент е много под личните прогнози на ЕЦБ, което допуска, че натискът върху цените, приближаващ от повишаването на заплатите, също може да надвиши прогнозите.

Данните за много по-висока от предстоящото инфлация при започване на 2020 година идват единствено ден преди постоянното съвещание на ЕЦБ в четвъртък, на която обаче е съвсем несъмнено, че централната банка ще резервира непроменена актуалната си парична и лихвена политика след известните промени на срещата през декември.

Въпреки че шефът на ЕЦБ Кристин Лагард може да признае, че ценовият напън продължава да надминава прогнозите, тя също по този начин се чака да отхвърли възходящите упования за повишение на лихвените проценти, повтаряйки дългогодишната си позиция, че измененията в лихвените проценти тази година са малко евентуални.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР