Инфлацията в еврозоната се понижи, както се очакваше през януари,

...
Инфлацията в еврозоната се понижи, както се очакваше през януари,
Коментари Харесай

Инфлацията в Еврозоната се понижи

Инфлацията в еврозоната се намали, както се очакваше през януари, подхранвайки очакванията за по-ранно понижаване на лихвения % от Европейската централна банка, оповестява " Политико ".

Инфлацията се намали до 2,8% от 2,9% през декември , откакто се бе повишила от 2,4% през предходния месец, демонстрират предварителни данни на Евростат. Анализаторите също предвидиха спад на инфлацията през януари.

Очаква се общата инфлация да бъде неравномерна при започване на 2024 година , защото разнообразни еднократни резултати като повишение на налозите и отпадане на енергийните дотации оказват въздействие върху годишните калкулации.

Основната картина също продължи да се усъвършенства, въпреки и последователно. Като се изключат нестабилните цени на храните, алкохола, тютюна и силата, инфлацията се забави до 3,3% от 3,4% през декември. Това е най-ниското равнище от близо две години.

Въпреки това, цените на услугите, където натискът върху заплатите нормално се вижда по-лесно, не съумяха показвайки наклонност към намаляване, оставайки устойчиво на 4 %. Представители на ЕЦБ предизвестиха неведнъж, че постоянният растеж на заплатите може да забави по-нататъшния прогрес при връщането към задачата от 2 % .

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард сподели, че в банката желаят да видят сдържаност в " сериозно значимите " данни за заплатите, преди да понижат лихвените проценти.

Данните за заетостта в еврозоната за декември, оповестени по едно и също време, не демонстрират признаци на трагично намаляване, което би могло да подкопае опциите на служащите за договаряне. Сезонно поправеното равнище на безработица е 6,4 %, устойчиво спрямо ноември 2023 година и спад от 6,7 % през декември 2022 година

Възобновената низходяща наклонност на главната инфлация ще поддържа очкванията за първо понижение на лихвите през второто тримесечие . Основната рента по депозитите на ЕЦБ възлиза на рекордните 4 %, макар че стопанската система на района съвсем не е повишена през последните шест тримесечия.

ЕЦБ беше ясна, че идващият й ход ще бъде надолу, макар че придвижване остава неразбираемо, по кое време ще се случи това. Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел сподели по-рано тази седмица, че " алчният звяр на инфлацията е питомен ", сигнализирайки, че неговата опозиция против по-ранно събаряне на лихвите може да е отслабнала.
 Лагард: Еврозоната не е в сериозна криза
Лагард: Еврозоната не е в сериозна криза

Мнение на Европейската централна банка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР