Инфлацията в еврозоната се покачи рекордно високо през декември, повдигайки

...
Инфлацията в еврозоната се покачи рекордно високо през декември, повдигайки
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорден връх от 5% през декември

Инфлацията в еврозоната се повиши рекордно високо през декември, повдигайки още въпроси по отношение на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), написа CNBC.
По предварителни данни от петък общата инфлация е достигнала 5% през последния месец на годината, като е надминала предходния рекорден индикатор от 4.9% през ноември.
Увеличението се дължи основно на по-високите цени на силата.
Инфлацията е в центъра на вниманието след следващия растеж, а анализаторите разискват дали Европейската централна банка би трябвало да заеме по-агресивна позиция в битката с възходящите цени.
Миналия месец банката заяви, че ще понижи месечните си покупки на активи, само че даде обещание да продължи тласъците и през 2022 година "Все още са нужни парични удобства, с цел да може инфлацията да се стабилизира на целевото ниво от 2% в средносрочен проект ", съобщи тогава ЕЦБ.
Според нейните прогнози, обновени през декември, общата инфлация през 2023 година и 2024 година ще бъде 1.8 %. Очаква се обаче през 2022 година темпът на инфлация да надвиши задачата на банката, достигайки 3.2%.

Икономистите настояват, че пандемията и инфлацията са измежду най-големите опасности за икономическото развиване през 2022 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР