Инфлацията спада рязко в Европа. Предлага искрица надежда, но се очертават по-високи цени на петрола

...
Инфлацията е намаляла в ЕвропаОт ДАВИД МЧУГ, бизнес писател на
Коментари Харесай

Инфлацията е намаляла в Европа

От ДАВИД МЧУГ, бизнес писател на AP, 29 септември 2023 г., 5:07 ч. Транспорт билет и субсидия за гориво през септември 2022 г., което повиши потребителските цени през този месец.

Последните данни за инфлацията следват това, което можеше да бъде окончателно увеличение на лихвения процент от ЕЦБ в бързата си поредица от преходи. Той доведе своята референтна лихва по депозити до рекордно високо ниво от 4% този месец спрямо минус 0,5% през юли 2022 г.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че ако лихвата нивата на лихвите се поддържат за „достатъчно дълъг период“, което би допринесло съществено за връщането на инфлацията до 2%, цел, която банката не очаква да постигне до 2025 г.

Високите цени възпират европейската икономика, тъй като заплатите на хората не покриват сметките им толкова, колкото преди, което ги принуждава да намалят други разходи.

Икономическият растеж стагнира малко над нулата през първите шест месеца на годината, като някои индикатори сочат спад през текущото тримесечие от юли до септември.

Този взрив на инфлация беше задействан, когато глобалната икономика се възстанови от пандемията COVID-19, което доведе до недостиг на части и суровини. Стана по-лошо, когато Русия нахлу в Украйна, което доведе до скок на цените на енергията, тъй като Москва спря повечето природен газ за Европа.

Тесните места във веригата за доставки и цените на енергията намаляха, но инфлацията си проправи път в икономиката. Цените са по-високи за услуги като подстригване и хотелски престой, а работниците поискаха повишение на заплатите, за да компенсират загубената си покупателна способност.

ЕЦБ се опитва да да се справите с инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти, което прави по-скъпо вземането на заеми за големи покупки като къщи или ново фабрично оборудване за разширяване на бизнеса. Това намалява търсенето на стоки и от своя страна инфлацията.

Но по-високите лихвени проценти също могат да натежат върху икономическия растеж, оставяйки централната банка да бъде изправена пред балансиране докъде да стигне.

Много икономисти смятат, че ЕЦБ е приключила с повишаването на лихвите, освен ако не се случи нещо драстично, което да предотврати по-нататъшния спад на инфлацията. Това може да е по-нататъшно увеличение на цените на петрола, които наскоро се повишиха, след като големите производители Саудитска Арабия и Русия продължиха съкращенията на производството.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР