Инфлацията продължава да расте и през ноември, показват данните на

...
Инфлацията продължава да расте и през ноември, показват данните на
Коментари Харесай

Енергийните цени подхраниха инфлацията и през ноември

Инфлацията продължава да пораства и през ноември, демонстрират данните на Националния статистически институт. В съпоставяне с предходния месец цените на артикули и услугите нарастват с 1.4%, само че по отношение на миналата година покачването е 7.3%.

На годишна база най-вече нарастват горивата - с 29%, превозът - с 22.9%, комуналните услуги - с 11%, при храните покачването е със 7.2%.

Най-голям принос за месечното повишаване имат цените в бранша на развлеченията и културата, където то е с 3.3%, превоза - с 2.8%, жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива - нарастване с 2.1%.

При храните през ноември се регистрира по-значително повишаване при хляба - със 7.8%, маслото - с 5.3%, киселото мляко - с 4.2%, картофите - с 3.3%.

По-същественото повишаване през ноември се вижда в групата на нехранителните артикули. С 18.9% е поскъпнало приблизително парното отопление, въглищата - с 23.3%, всеобщият бензин - с 3%, дървата за отопление - с 3.3%.

В същото време са поевтинели мебелите с 1.3%, тв приемниците - с 1%, а при храните - доматите със 7%, оризът - с 2.3%, зрелият фасул - с 2.6%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР