„Инфлацията – по цени на производителя – е 40 процента.

...
„Инфлацията – по цени на производителя – е 40 процента.
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Темпът на растеж на инфлацията най-вероятно ще се укроти

„ Инфлацията – по цени на производителя – е 40 %. Това са цените, по които предприятията между тях купуват и продават полуготови артикули и първични материали. На вътрешния пазар повишаването е 50 на 100, а на външния – 26 процента”, съобщи пред Нова телевизия ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, разяснявайки думите на депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов - наследник, че инфлацията през октомври ще доближи 40 %.

„ Съмнявам се, че потребителската инфлация ще стане 40 %. Най-вече- тъй като две неща се случват, които частично могат да я укротят. Едното е, че има чисто базов резултат – предходната година стартира увеличението на инфлацията от септември месец. Просто по-високата база от септември – чисто математически – значи, че скокът на инфлацията ще се пресмята от по-висока база. Това значи, че темпът на инфлацията – от позиция на показателя, ще се забави. Другото е, че в множеството централни банки по света, като се изключи ЕЦБ – тече стягане на паричната политика, което би трябвало да е метод за прекъсване на инфлацията”, уточни от своя страна икономистът Стоян Панев.

Той предвижда, че темпът на напредък на инфлацията най-вероятно ще с укроти.

„ Това зависи от огромните централни банки по света. Там тече стягане на лихвите – нещо, което не става в България, тъй като ние сме във валутен ръб. Но даже и там – ограниченията нямат необикновен резултат. Когато си доста дребна отворена стопанска система, е доста мъчно с локални ограничения да спреш този процес”.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР