Инфлацията от 85% тласна страната към една от най-тежките ѝ

...
Инфлацията от 85% тласна страната към една от най-тежките ѝ
Коментари Харесай

Цените и наемите на жилища в Турция растат главоломно

Инфлацията от 85% тласна страната към една от най-тежките ѝ имотни рецесии

Хатидже Ердал получила период от една седмица да се изнесе от жилището си чартърен, което щяло да бъде разрушено. Чистачката и брачният партньор ѝ получават минимална заплата и даже с общите си приходи не могат да намерят нищо, отговарящо на бюджета им на нажежения жилищен пазар в Истанбул, написа AP, предава.

„ Намерих жилище, то струваше 12 хиляди лири (645 долара) и още едно за 10 хиляди лири (537 долара). Не мога да дам толкоз пари… Какво ще хапвам и ще пия?, пита се Ердал по отношение на месечните наеми. „ Ако времето беше топло, щях да пребивавам в палатка, само че не мога да направя и това. Не зная по какъв начин ще се оправя “, добавя тя.

Икономическите разтърсвания поради инфлацията от цели 85% тласна Турция в една от най-тежките ѝ имотни рецесии. Рязко възходящите цени вършат намирането на налично жилище за наем или покупка сложна борба за мнозина, изключително за милиони хора, които получават минималната месечна заплата от 5500 лири (295 долара) и мъчно посрещат разноските си за храна, сила и други потребности.

Макар че растящите строителни разноски и инфлацията тласкат нагоре цените на жилищата в целия свят, имотната рецесия в Турция е задълбочена от неортодоксалната политика на президента Реджеп Ердоган за понижаване на лихвите макар високата инфлация – противоположно на обичайното икономическо мислене. Това кара мнозина да влагат в парцел, с цел да запазят разноските си от ускоряващата се инфлация. Тъй като предлагането на жилища е незадоволително, цените нарастват.

Хората избират да купят парцел, вместо да държат спестявания при ниски лихви в банкови сметки. Турската централна банка намали лихвите до 9% макар инфлацията, която съгласно самостоятелни икономисти е достигнала 170,7% през ноември. Ердоган счита, че високите лихви по заемите водят до по-високи цени, до момента в който множеството икономисти настояват, че повишението на лихвите е обичайното противопоставяне на инфлацията.

Чуждестранни купувачи също наводняват турския заможен пазар, привлечени от спада на курса на турската лира с 28% по отношение на американския $ от началото на предходната година след още по-големия срив през 2021 година Те също по този начин имат късмет да се снабдят с турско поданство посредством покупка на парцел.

Продажбите на жилища на чужденци са нарастнали с 20,4% сред януари и ноември 2022 година по отношение на същия интервал на 2021 година, сочат данни на Държавния статистически институт. Повечето купувачи са съветски жители, следвани от иранци, иракчани и украинци.

Кризата тласна показателя на цените на жилищата в Турция нагоре с близо 190% през септември м. година по отношение на миналата година, демонстрираха данни на централната банка. Годишният растеж в Истанбул, най-гъстонаселения град в Турция, доближи главозамайващите 212%.

Инфлацията и растящите цени на жилищата водят и до невиждан растеж на наемите.

„ За първи път претърпяваме такова нещо – цените да порастват толкоз доста “, разяснява брокерът на недвижими парцели Кенан Алтинай. „ Всяка година виждаме разлика с 20% или 25%, само че тази година тя доближи 200% “, добавя той.

В опит да управлява цените държавното управление наложи таван от 25% на повишението на наемите, само че малко притежатели съблюдават правилото в напъните си да приведат приходите си в унисон с инфлацията.

Адвокатката, профилирана в недвижимите парцели, Идил Бора споделя, че била залята с каузи поради наложително изпъждане, подбудено от разногласия за нараснали наеми.

„ Гражданските мирови съдилища, където се гледат тези каузи, имат толкоз доста работа, че правосъдни съвещания се насрочват за след пет или 10 месеца “, споделя тя.

Хора като Дуйгу Атаман Гюнай не са сигурни какво следва. Гюнай, която е архитектка, е обезпокоена, че притежателят на жилището ѝ ще увеличи наема повече, в сравнение с може да си разреши, когато преразгледат контракта този месец.

„ Не зная какво ни чака през януари. Или наемът ни ще нарасне три пъти, или притежателят ще разгласи жилището за продажба “, споделя Гюнай.

Тя отбелязва, че разноските за наем, храна и облекла са нарастнали два или три пъти и че квалифицирани чиновници като нея не са получили покачвания на заплатите си, с цел да се оправят с растежите на цените.

„ Покупателната ни дарба понижава изцяло “, споделя Гюнай.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР