Инфлацията, нарушените търговски вериги и продължаващият конфликт в Украйна ще

...
Инфлацията, нарушените търговски вериги и продължаващият конфликт в Украйна ще
Коментари Харесай

Кои електронни устройства ще поскъпнат най-много

Инфлацията, нарушените търговски вериги и продължаващият спор в Украйна ще продължат да оказват въздействие върху цените на потребителската електроника и през 2022 година, написа CNBC.

Особено огромен е казусът с дефицита на чипове и затрудненото произвеждане в промишлеността, притискано от високото търсене и бавното произвеждане. 

Гигантите Intel и Taiwan Semiconductor Manufactoring Company (TSMC) са повишили цените на чиповете си с сред 10% и 20% през миналата година, а през актуалната 2022 година се чака растеж с още 5-7%, оповестява CNBC, базирайки се на мнението на финансови анализатори.

Според оповестените данни химикалите, нужни за производството на чипове, са поскъпнали с до 20%, само че също по този начин е поскъпнал и трудът във фабриките под натиска на инфлацията. 

Повишаващите се цени на силата също способстват за повишаването. 

Тази седмица Nikkei Asia също по този начин заяви, че TSMC за повторно в границите на по-малко от година осведоми сътрудниците си за идни нараствания на индустриалните цени. 

Очаква се нарастване от към 20% и на цените на съставените елементи, създавани от Samsung. 

Според Accenture цялостното повишаване неизбежно ще се отрази на джоба на потребителите, като най-забележими ще са разликите при електронните устройства, изискващи по-мощни GPU и CPU съставни елементи. 

Това значи, че най-голямо ще е повишаването при компютрите, по-мощните процесори и видео карти, само че се чака да се покачат и цените на домашните електроуреди, играчките с електроника и колите.

Не е изключено цените на смарт телефоните също да се покачат, като неотдавна научихме, че Apple възнамерява да усили цената на идния iPhone 14. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР