Инфлацията намалява, защото цените не растат толкова бързо, колкото растяха

...
Инфлацията намалява, защото цените не растат толкова бързо, колкото растяха
Коментари Харесай

Калоян Стайков пред Дарик: Не е вярно, че бюджетът има сериозно влияние върху доходите

" Инфлацията понижава, тъй като цените не порастват толкоз бързо, колкото растяха предходната година. Има мъртвило след бурята, макар че виждаме, че не престават някои опити да се подвигат цените на храните, само че не е това, което беше при започване на годината ". Това съобщи в предаването " Кой приказва? " по Дарик радиоГеорги Ангелов, старши икономист в Институт “Отворено общество ”.

" Засега виждаме спад на цените на едро, в това число и поради сезонните фактори ", добави той.

Георги Ангеловне чака да има огромен спад на цените на дребно. " По-скоро съгласно мен настигането ще се случи през приходите. Тази година цените все по-бавно ще порастват, а приходите ще стартират да настигат ", сподели той.

Споредглавниятикономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков това схващане, че бюджетът има съществено въздействие върху приходите на огромна част от хората, просто не е правилно.

" Голямата част от стопанската система не зависи от бюджета директно. Той е по-скоро инструмент за осъществяване на някаква политика. Фокусирането тъкмо върху тази част е извънредно неправилно. Обикновно, когато приказваме за бюджет, най-редовно се води тои спор и съгласно мен това е неверно ", съобщи Стайков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР