Инфлационният натиск и намаляването на покупателната способност на доходите на

...
Инфлационният натиск и намаляването на покупателната способност на доходите на
Коментари Харесай

Депозитите на бедните се свиват, тези с милионите се множат

Инфлационният напън и намаляването на покупателната дарба на приходите на популацията не престават да имат отрицателно въздействие върху техните спестявания в банките. Според последните данни на статистиката на Българска народна банка, в края на третото тримесечие на 2022 г. броят на депозитите на бранш Домакинства е 8.852 млн., като понижава на годишна база с 2.9%. 

Размерът на тези депозити в края на септември 2022 година нараства на годишна база със 7.3% и доближава 69.213 милиарда лв.. В края на септември 2022 година броят на тези депозити понижава с 0.3% по отношение на края на предходното тримесечие, а размерът им нараства с 2.3%.

Намалението на броя на депозитите на жителите е трайна наклонност с близо тригодишна отминалост. Докато първоначално тя можеше да се изясни с бягство от негативната рентабилност, която носеха парите в банките, а по-късно и с повишените разноски на някои групи от популацията поради резултатите от Коронавирус рецесията - медицински и стопански, през последната една година обаче главната причина за това стесняване са инфлацията и намаляването на покупателната дарба. Това ясно си проличава от обсега на депозитите, водещи до свиването на общия брой и на тези, водещи до растежа на общата сума.

Близо 39.67 милиарда лв. дължат компаниите на банките, 74.6% от тях са заеми над 1 млн. лв..

В интервала, когато инфлацията не се усещаше толкоз мощно, свиването бе за сметка най-вече на броя на депозитите до 1000 лв.. Със засилване на инфлационните процеси от втората половина на 2021-а, към минусовата група се причислиха и депозитите на жителите до 2500 и до 5000 лв.. От първото тримесечие на 2022-а в спад трайно влязоха и депозитите на популацията до 10 хиляди лв., като при всички упоменати дотук групи спадовете незабавно обгръщат освен броя на депозитите, само че и общата сума по тях.

В интерес на истината е значимо да се означи, че годишните спадове на обособените групи депозити на жителите до 10 хиляди лв. през третото тримесечие на 2022-а са очевидно по-ниски от тези при свиването през второто тримесечие.

Една от вероятните аргументи за това са внезапно увеличените бюджетни заплащания за обществени политики и за хонорари. Аргумент в интерес на тази версия е, че през последното - трето, отчетно тримесечие на 2022-а има растеж по отношение на юни на броя и размера на депозитите от 1000 лв. до 2500 лв.. Вярно е, че този тримесечен растеж не може да компенсира изцяло годишния спад - от 1% в тази група.

Ако изложената дотук догадка за съгласуваност сред обществената политика на държавното управление и броя и размера на дребните депозити кореспондира с действителността, може да се направи извода, че по-голямата част от спомагателните средства, които хазната налива в другите обществени групи, подкрепят доста запазването на част от спестяванията им в банките.

Ръстът в общият размер на парите на депозитите на жителите, който, въпреки и с променливи темпове, се резервира от доста години насам, се дължи най-много на депозитите от групите с размер сред 50 хиляди и 100 хиляди лв. - нарастване от 10.9% и сред 100 хиляди и 200 хиляди лв. - нарастване от 16.9% годишно. Там са съсредоточени общо близо 24.1 милиарда лв. - 34.82% от общата сума на спестяванията на популацията.

Парите на милионерите - жителите с депозити над 1 млн. лв., също се усилват - с 10.6% на годишна база. Става дума за 1 142 депозита, в които са съсредоточени общо над 3.16 милиарда лв..

Дълго време лихвите по депозитите на популацията намаляваха, доближавайки се компактно до нулата
Що се отнася до компаниите, съгласно Българска народна банка, депозитите на бранш Нефинансови предприятия в края на септември 2022 година са 617 хиляди броя, като се регистрира растеж от 2.3% спрямо края на същия месец на 2021 година В края на третото тримесечие на 2022 година размерът на тези депозити е 38.902 милиарда лв., като на годишна база той нараства с 23.1%. Спрямо края на юни 2022 година броят им се покачва с 0.4, а размерът им - с 11.8 %.

Трите бранша с най-големи дялове в общата сума на депозитите за бранша са Търговия; ремонт на коли и мотоциклети (25.7%), Преработваща индустрия (13.9%); Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и газообразни горива (10.9%).

Към края на септември 2022 година в общата сума на депозитите доминират тези с размер над 1 млн. лева с дял от 57.4%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР