Инфекции, смъртни случаи, ваксинация. Страните от ЕС следят зорко броя

...
Инфекции, смъртни случаи, ваксинация. Страните от ЕС следят зорко броя
Коментари Харесай

Какво се случи в затворите по време на COVID пандемията

Инфекции, смъртни случаи, имунизация. Страните от Европейски Съюз наблюдават зорко броя на болестите и разгласяват най-различни данни, свързани с COVID-19. Почти нищо обаче не се знае за обстановката в пандизите. Какво се случи там?

"Разболях се от COVID-19 предишния декември, тогава близо половината пандизчии бяха заболели. " Това споделя Вангелис Статопулос, който изтърпява присъдата си в пандиза в Лариса, Централна Гърция. Помещението, в което е бил настанен дружно с още близо 60 души, е било с величина към 110 кв.м..

"Чист шанс си беше дали заболяването ще те засегне леко, или по-скоро тежко ", споделя още той пред

По време на пандемията започнаха да се появяват от ден на ден статистики за заболеваемостта в по-гъсто обитаеми пространства, в които по-често се стига до огнища на болест - като домовете за възрастни хора и приютите. Но по този начин и не излезе публична информация за ситуацията в пандизите. Заедно с 11 редакции от European Data Journalism Network "Дойче Веле " събра данни за пандизите в 32 страни, от които излиза наяве какъв брой инфекции и смъртни случаи е имало там.

"Много затвори са претъпкани ", споделя Филипа Алвес де Коста, съветник на здравна стратегия на Световната здравна организация (СЗО), ориентирана към местата за изтърпяване на санкции за отнемане от независимост. При възможна зараза с ковид доста от пандизчиите са застрашени от тежко протичане на COVID-19, защото имат хронични болести или пък са пристрастени към опиати.

Де Коста отбелязва, че огнищата на инфекциите в пандизите засягат освен жителите им, само че и посетителите и чиновниците. Според едно проучване от Съединени американски щати, изискванията в пандизите предизвикват и доста инфекции отвън килиите. През 2020 година коронавирусът се популяризира мълниеносно в американските затвори. Национално проучване тогава откри, че броят на инфекциите в региони с претъпкани затвори се повишава по-бързо, в сравнение с в други райони на страната. Според създателите на изследването, всеобщите арестувания зад решетките в Съединени американски щати са повода за над половин милион спомагателни болести с ковид, до които се е стигнало във или наоколо до пандизите. В Съединените щати има общо над 2 милиона пандизчии.

Проучване на откриватели от Барселона свидетелства, че с експлоадирането на пандемията множеството страни в Европа са стегнали строго и бързо режима в местата за отнемане от независимост. Навсякъде незабавно са били спрени или съществено лимитирани визитите в пандизите. На доста места спортните и възстановителните действия, както и трудовите действия са били прекратени. Замразена била и практиката да се дават почивни дни на жителите. "Дори писмата ни бяха под карантина ", спомня си Шаба Вас, пандизчия от Унгария. В страни като Германия, Белгия и Унгария новите пандизчии са били изолирани от другите, както и арестуваните лица със признаци.

Къде е България в общата картина

Данните от проучването демонстрират, че през 2020 година България, сходно на болшинството от останалите проучени европейски страни, е приложила три рестриктивни ограничения: спрени или лимитирани са били визитите, действия в пандизите, както и отпуските. София е съобщила още, че е осигурила видео позвънявания при стягането на ограниченията.

Най-либерални към лишените от независимост са администрациите в Швейцария, Албания, Словения и Малта, където забрани са наложени само върху визитите. Германия е възприела с изключение на трите ограничения, които е употребила България, още една: в немските затвори са били наложени и рестрикции върху придвижването из затворническите пространства.

Изследването подрежда България измежду дребното страни, присъединили пандизчии измежду предпочитаните групи за имунизиране. Нивото на имунизация в българските затвори обаче отразява картината в цялата страна - България е на последно място по имунизации в пандизите в Европейски Съюз.

През 2020 равнищата на болестите в българските затвори са били ниски - само Кипър е съобщил за по-малък % наранени. Първенец в отрицателната ранглиста за равнища на заболеваемост в местата за отнемане от независимост е Словения. Тя разгласи в края на предишния октомври първата в света стратегия за тестване на цялото население. Любляна е уведомила за близо 15% инфектирани измежду арестуваните и наказаните. Това равнище е малко по-високо от изумените измежду общото ѝ население. На второ и трето място се подреждат надлежно Естония и Белгия.

През януари 2020 България не е била измежду страните с претъпкани затвори - едвам към 75% от потенциалите на българските затвори са били запълнени. Затворите в Кипър, Италия и Белгия са с най-вече пандизчии по отношение на потенциала си - с над 100% напълнен потенциал. Критерият е значим, защото при равни други условия, се допуска, че колкото по-пълни са пандизите, толкоз по-висок е рискът за предаване на инфекцията.

Коректни ли са данните, съобщавани от управляващите?

Дори при страни с ниски равнища на заболеваемост, избрани затвори могат да станат огнища на болести. "Със сигурност има проблем с достоверните данни за заболелите ", споделя Адриано Мартуфи от Университета в Лайден, който изследва изискванията в европейските затвори.

Така да вземем за пример гръцкият затвор в Лариса е съобщил за едвам 200 инфектирани до юли 2021 година. Но Статопулос, който излежава присъдата си там, споделя че е преброил доста повече. "Смятам, че сме имали над 500 случая единствено сред декември предходната година и в този момент ", показва той.

И въпреки твърдите ограничения в действителност да защищават от пораждане на огнища на болест зад решетките, цената за това не всеки път е забележима. "Трагедията, от която се опасявахме, не се случи, само че само с цената на големи жертви от страна на пандизчиите ", разяснява Доминик Симоно, който оглавява френската самостоятелна Институция за контрол над местата за отнемане от независимост. Той изброява прекъсването на дейностите, краят на преподаването, както и прекратяването на трудовите действия в пандизите. "В обществен смисъл цената е прекомерно висока ", декларира той.

През последните 18 месеца доста затвори в Европа са били блокирани надалеч по-дълго от допустимото. На едно място в Малта, да вземем за пример, новопристигналите са настанявани в килия, оборудвана само с матрак на пода и открита тоалетна в границите на две седмици. В центрове в Германия жителите били държани в изолираност в продължение на 14 дни след всяко правосъдно съвещание.

В доста затвори обстановката с вируса е по-лоша, в сравнение с се допуска, споделя се още в проучването. "Настанен съм в килия, пригодена за пет индивида, а сега сме общо осем души. Невъзможно е да се пази отдалеченост. " Това е декларирал пред хърватска медия пандизчия, оповестил гладна стачка при започване на пандемията. "Всъщност се усещаме като наказани на гибел, очакващи коронавирусът да пробие в пандиза. "

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР