Инфекции на пикочните пътища (ИПП), камъни в бъбреците, често уриниране

...
Инфекции на пикочните пътища (ИПП), камъни в бъбреците, често уриниране
Коментари Харесай

Инфекциите на пикочните пътища са втората най-честа причина за предписване на антибиотици

Инфекции на пикочните пътища (ИПП), камъни в бъбреците, постоянно уриниране през нощта (никтурия) и нощно напикаване са единствено някои образци за положения, които засягат отделителната система. В доста от случаите те водят до притеснителни, неприятни или даже мъчителни чувства.

В западния свят ИПП са втората най-честа причина за определяне на антибиотици. Става въпрос за бактериални инфекции на пикочните пътища, които могат да зародят в горната или в долната им част. Забелязват се по-често при дамите в трудоспособна възраст, в сравнение с при мъжете. Най-честата демонстрация на такава зараза е циститът: инфектиране на долната част на пикочните пътища (обикновено пикочния мехур), което води до признаци като по-често вървене до тоалетната и парене по време на уриниране.

Близо половината от дамите имат инфекции на пикочните пътища най-малко един път в живота си, а един на всеки две хиляди мъже развива такова заболяване всяка година.

Не е извънредно събитие ИПП да засягат и по-възрастните хора, защото доста от тях не пият задоволително вода, с цел да избегнат чести визити в тоалетната. Според изследвания, пациентите, които са нараснали приема на вода, имат по-ниски равнища на бактериални инфекции на урината. Според  английската Natural Source Waters Association поддържането на съответна хидратация посредством пиянство на задоволително вода оказва помощ за „ изхвърляне “ и заличаване на бактериите от пикочните пътища.

Хидратацията е най-хубавата профилактика на камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците (или нефролитиаза) се образуват, когато филтрираните от бъбреците отпадъчни артикули образуват кристали. След като към този момент се е образувал, бъбречният камък ще се опита да премине през отделителната система. Малките камъни минават, без да причинят никакви проблеми, само че огромните могат да блокират уретрата, причинявайки мощна болежка, а от време на време и инфекции на пикочните пътища.

В международен мащаб честотата на бъбречните камъни нараства. Смята се, че това в известна степен се дължи на някои фактори от метода на живот, измежду които повишение на равнищата на затлъстяване и неприятните привички за хидратация. Според извършено в Съединени американски щати изследване близо 10 % от хората са имала камъни в бъбреците. Те засягат всички, само че най-често хора на възраст сред 30 и 60 години и повече мъже, в сравнение с дами. Този проблем е изключително публикуван в Китай. Проведено там изследване открива, че пиенето на течности съставлява предварителна защита на развиването на камъни в бъбреците при мъжете.

Приемът на течности н a малява инфекциите на пикочните пътища

Въпреки че пиенето на повече вода благоприятства отбраната против проблеми с пикочните пътища, доста хора не са склонни да трансформират своите привички, свързани с поемането на по-големи количества вода. Лекарите откриват, че редица фактори могат да повлияят на хората в ущърб на съответната хидратация. Сред тях са незадоволителната осведоменост по отношение на изгодите за здравето от вярната хидратация, забравянето да се пие вода, в това число злост към усета на водата или стеснение от честото вървене до тоалетната, което може да докара до разстройства както в работата, по този начин и в персоналните взаимоотношения и обществените контакти. В същото време изследванията демонстрират, че множеството хора избират естествената профилактика на камъните в бъбреците посредством пиянство на натурална вода пред фармацевтичните способи.

Никтурията и нощното напикаване: ролята на водата за контрола им

Никтурията (завишено обособяване на урина през нощта) е постоянно срещано положение, особено за по-възрастните хора. Симптомите са засилени при хора с по-висок показател на телесна маса, поради по-голямата тежест притискаща пикочния мехур.

Енурезата, наричана още нощно напикаване, е постоянно срещана при дребни деца и съществено въздейства върху увереността и самочувствието им. Проблемът може да се задълбочи, в случай че децата не пият задоволително вода по време на целия образователен ден, а за сметка на това компенсират с повече течности следобяд. Нощното напикаване визира към двадесет % от 5-годишните и 10 % от 10-годишните деца, което съвсем постоянно е притеснително за детето.

Според Европейския орган за сигурност на храните (EFSA) всяко дете на възраст от 4 до 8 години би трябвало да приема по 1,1 – 1,3 литра вода дневно. Не е належащо детето да бъде спирано да пие вода преди лягане. Препоръчва се то да пие вода обикновено до час и половина преди лягане, а по-късно за облекчение на жаждата да приема дребни глътки вместо цялостни чаши. Няма доказателства, че избягването на вода дълго време преди лягане предотвратява нощното напикаване. От доста огромна значимост е децата постоянно да бъдат уверявани, че нощното напикаване се случва и на доста други деца, както и че те не са отговорни за него.

Има метод да поддържаме пикочната система в оптимално здраве!

Поддържането на здравословно телесно тегло, изборът на здравословна уравновесена диета, богати на вода храни и постоянното пиянство на нискоминерализирана натурална минерална или изворна вода през целия ден благоприятстват хубавичко пикочна система. Правилната хидратация през целия ден може да помогне за попречване на проблемите с пикочните пътища като постоянно срещаните инфекции и камъни в бъбреците.

Пикочните пътища са една от най-важните системи в човешкото тяло. Те играят значима роля за здравето, като филтрират кръвта и създават урина, която извежда непотребните субстанции и токсините от тялото.  Пикочната система (или пикочните пътища) се състои от два бъбрека, два уретера (тръби, излизащи от бъбреците и влизащи в пикочния мехур) и пикочен канал (или уретра). Пикочните пътища подсигуряват, че нашето тяло всмуква нужното количество вода. Когато заради някаква причина пикочната система не действа оптимално, това се отразява върху общото ни здраве. В същото време пикочната система е тясно обвързвана с репродуктивната, тъй че проблемите с една от двете системи могат да повлияят другата, твърди известната английска нутриционистка и специалист по нутриционална физиология Д-р Ема Дербишайър.

Какво да създадем за здравето на пикочните пътища?

1. Пиенето на вода на постоянни шпации денем може да помогне за предотвратяването на проблемите с пикочните пътища като инфекции и камъни в бъбреците. За препоръчване е да пиете вода постоянно през целия ден, а не да се „ наливате “ с огромни количества едновременно при мощно изразена жадност.

2. Жените би трябвало да се стремят да одобряват два литра вода дневно посредством храна и питиета и по-специално за съдействие на предотвратяването на ИПП. За мъжете рекомендацията е за по два литра и половина вода дневно за попречване на камъни в бъбреците.

3. Богатите на вода храни като кисело мляко, супи, яхнии, плодове и зеленчуци също способстват за всекидневния банкет на течности. Избирайте храни с по-малко сол, тъй като високото наличие на сол може да форсира дехидратацията.

4. Намаляването на приема на течности за да се избегне ходенето до тоалетна може да има противоположен резултат. С намаляването на потенциала на пикочния мехур урината става по-концентрирана, което се отразява отрицателно на неговата лигавица. „ Тренирането “ на пикочния мехур може да помогне при никтурия. Това става посредством последователно увеличение на приема на течности и закъснение на ходенето до тоалетна, т.е.изчаквате спомагателни 10 минути, преди да отидете до тоалетната.

5. Поддържането на телесно тегло в границите на здравословните граници благоприятства основаването на по-удобни привички за вървене до тоалетната.

6. Необходимо е да насърчаваме децата да пият течности още заран на закуска и по-късно на постоянни шпации денем, както и да им оказваме помощ да развиват възприятието, че желаят да отидат до тоалетната.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР