Индустрията на електромобилите ще отнеме повече работни места, отколкото ще

...
Коментари Харесай

Преходът към електромобили ще коства стотици хиляди работни места


Индустрията на електрическите автомобили ще отнеме повече работни места, в сравнение с ще открие
(снимка: CC0 Public Domain)

Всеки огромен авто производител в този момент усилва производството на електрически транспортни средства, като възнамерява в допълнение да разшири гамата си, изоставяйки последователно моторите с вътрешно горене. Но този преход може да докара до загуба на стотици хиляди работни места, които ще станат непотребни, заради потреблението на нови технологии и индустриални процеси.

Инженерите на Ford и Volkswagen пресмятат, че производството на електрически автомобили ще изисква 30% по-малко труд в сравнение с транспортните средства, работещи с изкопаеми горива. По-специално, Ford към този момент възнамерява да редуцира 8000 чиновници, заяви Business Insider.
още по темата
Консултантската компания AlixPartners твърди, че електрическият мотор и батерията се нуждаят от 40% по-малко труд, спрямо мотора и трансмисията на обичайните транспортни средства, работещи с бензин и дизел.

Според изследване на Института за икономическа политика във Вашингтон, автомобилната промишленост на Съединени американски щати може да редуцира 75 000 работни места до 2030 година, в случай че делът на продажбите на електрически автомобили на вътрешния пазар се увеличи до 50%. В момента този дял е към 5%.

Европейските производители пресмятат, че бързата електрификация на автомобилната промишленост може да им коства 275 000 работни места до 2040 година, даже с прибавянето на нови работни места, свързани с производството на части за електрически автомобили.

Преходът към електрически транспортни средства в Европа до 2030 година ще докара до загуба на 630 000 работни места измежду производителите на коли и доставчиците на части за коли с мотори с вътрешно горене, съгласно оценки на Boston Consulting Group. В същото време фактори като възходящото търсене на акумулатори, развиването на инфраструктурата за зареждане и така нататък ще основат 580 000 нови работни места.

„ Докато главната автомобилна промишленост сигурно ще претърпи обилни загуби на работни места, някои от нововъзникващите промишлености, които поддържат електрификацията, ще записват голям растеж на работните места ”, се споделя в изказване на Boston Consulting Group.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР