Индустриалното производство в еврозоната и в целия ЕС е нараснало

...
Индустриалното производство в еврозоната и в целия ЕС е нараснало
Коментари Харесай

Ръст на индустриалното производство в ЕС, у нас - спад

Индустриалното произвеждане в еврозоната и в целия Европейски Съюз е повишено през септември за втори следващ месец, компенсирайки напълно спада през юли, демонстрират последни данни на " Евростат ". В България обаче производството се е свило за пръв път от юни насам, като на годишна база по-добър напредък е регистриран в четири други страни членки на съюза.
Индустриалното произвеждане в Европейски Съюз се е нараснало през септември с 0,9% по отношение на август, когато е повишено с 1,5%, като в границите на еврозоната също е отбелязало напредък от 0,9% след скок с 2% месец по-рано и пазарни упования за много по-умерено покачване с 0,3 на 100.
Производството на недълготрайни потребителски артикули в Европейски Съюз и еврозоната е отбелязало стабилен напредък на месечна база надлежно с 3,1% и с 3,6%, а на финансови артикули - надлежно с 1,7% и с 1,5%, до момента в който производството на дълготрайни потребителски артикули се е свило в Европейски Съюз с 0,6% и в еврозоната - с 0,8%, а енергийното произвеждане - надлежно с 2% и с 1,1%.
Най-силен индустриален скок на месечна база е регистриран в Ирландия (с 11,99%), Белгия (със 7,1%), Унгария и Нидерландия (с по 1,6%), до момента в който максимален спад отбелязва производството в Литва (спад с 8,2%), Гърция (с 4,5%) и Естония (с 3,6%).
Промишленото произвеждане в България се е намалило през септември с 1,7% по отношение на август, когато е повишено с 0,2% след покачване с 1,1% през юли, заличавайки растежа през предходните два месеца. Това съставлява второто намаляване по-късно с 0,7% през юни, когато индустриалното произвеждане се сви за пръв път от пролетта на 2021 година Седем други членки на Европейски Съюз регистрират през септември по-голям индустриален спад, демонстрират данните на " Евростат ".
Спрямо септември 2021 година производството в еврозоната се е нараснало с 4,9% след покачване с 2,5% през август, а в границите на целия Европейски Съюз растежът на индустриалното произвеждане се е ускорил през септември до 5,7% от 3,8% месец по-рано.
На годишна база обаче растежът на индустриалното произвеждане в България се е забавил през септември до 11% по отношение на 16,5% през август, като четири други страни членки на Европейски Съюз са отчели по-солидно повишаване на производството през деветия месец на годината (Ирландия, Дания, Малта и Унгария). Най-голям спад на индустриалното произвеждане на годишна база през септември е маркиран в Естония (понижение със 7,5%).
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР