Индонезийските власти повишиха на максималната четвърта степен риска от изригване

...
Индонезийските власти повишиха на максималната четвърта степен риска от изригване
Коментари Харесай

Десетина българи са информирали Външно, че са в безопасна зона на остров Бали

Индонезийските управляващи покачиха на оптималната четвърта степен риска от изригване на вулкана Агунг на остров Бали. Наредена е евакуация на 100 000 души. По разпореждане на външния министър Екатерина Захариева българското посолство в Джакарта основава спешен щаб за нашите сънародници в региона. Те могат да получат подпомагане и в информативен център на Евросъюза на летището в Бали, което е затворено за полети. До момента група от 10 българи на отмора са уведомили задачата ни в Джакарта, че са отвън ограничаващата зона, разширена до 10 километра в радиус към върха.

Облаци тъмни газове и пепел се извисяват на 3400 метра над връх Агунг, екот и спорадични детонации се чуват на 12 километра от вулкана.

Огнени езици, забележими през нощта, вещаят огромно изригване, споделят учените, само че означават, че сигурни прогнози са доста сложни. Летището на Бали е затворено до вторник сутринна, анулирани са близо 450 полета, наранени са 59000 пасажери.
Карло Обън, американски екскурзиант: Гейтовете и пунктовете за чекиране са затворени за неопределен срок, тъй че не знаем какъв е проектът, евентуално ще би трябвало да пренощуваме.
Асоциацията на хотелиерите в Индонезия разгласи, че блокираните туристи могат да останат една нощ гратис. Досега рисковата зона са напуснали едвам 40000 от общо 100000, подлежащи на евакуация, само че страховете се ускоряват. Последното огромно изригване на Агунг е от 1963 година, когато починаха 1000 души.
Команг Видана - евакуиран: Мисля, че този път изригването ще бъде по-лошо от предходното.
Властите раздават маски против вулканичната пепел и поучават хората да се пазят от потоците скални парчета, примесени с вода, които се спускат по скатовете на вулкана. Местните ги назовават " студена лава ".

Агунг се засилва преди 2 месеца, управляващите тогава също оповестиха оптималната паника за изригване и започнаха всеобща евакуация. Мнозина се върнаха през октомври след последвало мъртвило, само че туристическият остров понесе загуби от 110 милиона $. Индонезия лежи върху Тихоокеанския огнен пръстен - мощно сеизмичен регион на конфликт на тектонични плочи. В страната има повече от 130 вулкана.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР