Индия постига компромис между разделените световни сили на срещата на върха на Г-20 в дипломатическа победа за Моди

...
Индийският министър-председател Нарендра Моди изтъкна, че страната му е в
Коментари Харесай

Индийският министър-председател Нарендра Моди изтъкна, че страната му е в добра позиция да преодолее пропуските в Група от 20 водещи икономики и решаване на глобални проблеми

От SHEIKH SAALIQ Associated Press и DAVID RISING Associated Press 10 септември 2023 г., 4:55 AMChina подписа.

Британският премиер Риши Сунак каза, че групата се е съгласила с „много силно“ послание. Германският канцлер Олаф Шолц нарече това „успех на индийската дипломация“, добавяйки, че „мнозина не са смятали, че това ще е възможно преди това“. А външният министър на Индия Субраманям Джайшанкар каза, че декларацията „отговаря на ситуацията, каквато е днес.“

Изявлението имаше по-мека формулировка от миналогодишното комюнике на Г-20 и се провали директно да заклейми Москва. Вместо това се цитира харта на ООН, в която се казва, че „всички държави трябва да се въздържат от заплахата или използването на сила, за да търсят териториално придобиване срещу териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на която и да е държава.“

Но всички страни се съгласиха с декларацията, позволявайки на Индия да претендира за дипломатически успех.

„Това е първата декларация без нито една бележка под линия или стол обобщение“, каза Амитабх Кант, главният преговарящ на Индия от Г-20.

Някои експерти видяха споразумението като победа за Русия, докато други го прочетоха като постижение за Запада. Но повечето се съгласиха, че това е външнополитически триумф за Моди, тъй като той настоява да увеличи влиянието на Индия на световната сцена.

„Изявлението на Индия олицетворява гласа на възникващия Глобален Юг ”, каза Дерек Гросман, анализатор, фокусиран върху Индо-Тихия океан в RAND Corporation. „Това е преврат за Ню Делхи, особено в контекста на стратегическата конкуренция срещу Пекин, което му помага да стане лидер на този блок.“

На срещата на върха Моди също обяви, че групата се е съгласила да добави Африканския съюз като постоянен член и е постигнала напредък по други ключови въпроси, важни за развиващите се нации от Глобалния юг.

„Ние виждаме, че Г-20 най-накрая се налага като наистина глобална единица и излиза от сянката на Г-7,” каза Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия към Wilson Center, имайки предвид Групата на седемте големи индустриални нации.

„Това се очертава като успешен казус на западни и незападни сили и глобалния юг, работещи заедно за преследване на общи цели“, каза той.

Срещата на върха дойде в момент, когато Русия и Китай се опитваха да поставят по-голям акцент върху групата БРИКС, която е по-сходно мислеща — съставена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Юг Африка, която се съгласи на срещата си на върха миналия месец да се разшири с шест нови членове. Руският президент Владимир Путин и лидерът на Китай Си Дзинпин пропуснаха срещата на Г-20 тази година.

Руският външен министър Сергей Лавров, който зае мястото на Путин на срещата, каза пред репортери, че „ Г-20 преминава през криза“ и оприличи „абсолютния успех“ на Индия на „вътрешна реформа“. на 20 от Глобалния юг с водещата роля на Индия, която много ясно и настойчиво се стремеше да отчете техните интереси“, каза Лавров.

Пекин има се опитва да обедини глобалния юг около блок, ориентиран към Китай, и отсъствието на Си от срещите означава, че Моди и други са успели да „насърчат собствените си идеи и цели“, каза Майкъл Шуман, старши сътрудник в Global China на Атлантическия съвет Хъб.

С дипломатичния си подход Моди се очерта като „вероятно големият победител на срещата на върха“ и някой, който става все по-важен играч в международните отношения, каза той.

„Индийският премиер Нарендра Моди показа, че е сила и в развиващия се свят и има различна визия за връзката между развитите и развиващите се светове, т.е. не толкова конфронтационен“, каза Шуман.

Висш служител на Европейския съюз, който пожела анонимност, за да говори откровено за преговорите, каза, че е важно да няма приключи срещата на върха за първи път без заключително комюнике.

„Мисля, че силното лидерство на Индия запази Г-20 и отвори пространство за работа на Бразилия в следващото председателство по глобални въпроси“, каза той пред репортери в Ню Делхи.

В началото на срещата Моди твърди, че развиващите се страни трябва да имат повече думата, отбелязвайки, че те са непропорционално засегнати от много кризи, включително изменението на климата, недостига на храна и нарастващите цени на енергията.

Мнозина виждат, че Индия е положила основите за Бразилия и Южна Африка – и двете влиятелни членове на Глобален юг – да продължат по същия път, докато поемат председателството на Г-20 за следващите две години.

„След като светът е изправен пред толкова много безгранични предизвикателства и недостиг на мултилатерализъм, този тип наистина глобално сътрудничество е необходимостта на момента“, каза Кугелман.

——

Авторите на Associated Press Крутика Пати и Адам Шрек и Йоана Козловска от Лондон допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР