Индийският луноход Прагян“ (в превод от индийски – мъдрост“) започна

...
Индийският луноход Прагян“ (в превод от индийски – мъдрост“) започна
Коментари Харесай

Индийският роувър вече се разхожда на Луната и прати първи снимки

Индийският луноход „ Прагян “ (в превод от индийски – „ мъдрост “) стартира да изследва лунната повърхнина в четвъртък като част от задачата „ Чандраян-3 “. Спускаемият уред „ Викрам “ доближи Луната в сряда, трансформирайки Индия в първата страна, която реализира сполучливо кацане на южния лунен полюс. Няколко часа по-късно на повърхността излезе шестколесния роувър.

Задвижван от слънчева сила, той има за задача да изследва тази към момента некартографирана област на Луната. „ Прагян “ ще предава изображения и научни данни в продължение на две седмици. Той ще изследва минералния състав на лунната повърхнина.

Индийският транспортен съд, който бе изстрелян през юли, трябваше да обиколи Земята няколко пъти, с цел да набере скорост, преди да се насочи към Луната. Необходим му бе към един месец, с цел да доближи земния сателит.

Роувърът слезе от спускаемия уред и Индия се разноски на Луната! “, написа Индийската организация за галактически проучвания (ISRO) в платформата X, известна до неотдавна като Twitter.

Chandrayaan-3 Mission:
Updates:

The communication link is established between the Ch-3 Lander and MOX-ISTRAC, Bengaluru.

Here are the images from the Lander Horizontal Velocity Camera taken during the descent. #Chandrayaan_3#Ch3pic.twitter.com/ctjpxZmbom
— ISRO (@isro) August 23, 2023

Луноходът разполага с два инструмента, които ще организират опити с детайли и химически състав, съобщи ръководителят на ISRO С. Соманатх. Той добави, че роувърът ще организира „ упражнение по обмисляне на роботизиран път, което е доста значимо за нас за бъдещи проучвания “.

ISRO разгласява и фотоси на лунната повърхнина, направени след кацането. От фрагментите се вижда относително еднакъв сектор на лунната повърхнина.

Министър-председателят на Индия означи, че задачата ще бъде от изгода за цялото човечество.

Със силата на науката Индия работи за по-светло бъдеще за всички “, съобщи министър председателят Нарендра Моди. „ Стъпките на Индия в космоса ще бъдат от същинска изгода за човечеството в бъдеще. “

Моди разяснява историческото събитие от Южна Африка, където се организира срещата на върха на страните от групата БРИКС, водени от Русия.

Успехът на Индия пристигна броени дни след гръмкия неуспех на съветската галактическа организация, чийто транспортен съд „ Луна-25 “ излезе от надзор и се разруши в лунната повърхнина в опит да кацне в същия регион, където се приземи „ Викрам “.

Ню Делхи се стреми да понижи разноските за галактически задачи, като копира и приспособява съществуващи технологии. Мисията „ Чандраян-3 “ коства 74.6 млн. $, което е доста по-малко от разноските за лунните задачи на множеството други страни.

Индия се причисли към елитния клуб на едвам трите страни – Съединени американски щати, Китай и някогашният Съветски съюз – които са реализирали следено кацане на Луната.

През 2014 година Индия стана първата страна в Азия, която изведе уред в орбита към Марс. Тя също по този начин възнамерява да изпрати сонда към Слънцето идващия месец.

През 2019 година друга индийска лунна задача се провали по време на финалното втурване. „ Чандраян-3 “ трябваше да бъде осъществена през 2021 година само че Коронавирус пандемията я забави.

ISRO възнамерява до 2024 година да изстреля тридневна задача с екипаж в орбитата на Земята.

През 2025 година е планувано Индия да започва взаимна задача с Япония до Луната и орбитална задача до Венера.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР