Индийският луноход, който пристигна на спътника на Земята на 23

...
Индийският луноход, който пристигна на спътника на Земята на 23
Коментари Харесай

Прагиян на първа разходка на Луната

Индийският луноход, който дойде на спътника на Земята на 23 август със спускаемия модул на станцията " Чандраян-3 ", направи първата си разходка на Луната, заяви Индийската организация за галактически проучвания (ISRO), осведоми Българска телеграфна агенция.
    

" Лунният роувър на задачата " Чандраян-3 " слезе от модула за кацане и Индия направи разходка на Луната ", заяви галактическата организация на страницата си в обществената мрежа Х (бившия Туитър).

По-рано беше обявено, че луноходът е излязъл от спускаемия уред и е отворил слънчевите си панели. 

Подготовката за излизането на лунохода лиши известно време, защото трябваше да се изчака прахът, вдигнат при контакта на спускаемия модул с лунната повърхнина, да се разсее. Това се случва по-бавно на Луната, защото гравитацията там е по-слаба в съпоставяне със земната. 

В сряда спускаемият модул на индийската задача " Чандраян-3 " сполучливо кацна покрай южния полюс на естествения сателит на Земята. Така Индия стана четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, съумяла да реализира меко кацане на уред на Луната. 

Индия също по този начин стана първата страна, която извърши меко кацане на южния полюс на Луната. Преди броени дни съветската станция " Луна-25 " се разруши при опит да кацне в региона.
    
Малкият 26-килограмов луноход " Прагиян " ще работи най-малко един лунен ден (14 земни дни). Лунният полюс като цел на експедицията е определен, защото към момента никой не е правил опити да извърши задълбочено изследване на региона. Мисиите, проведени от разнообразни страни в предишното, са изследвали главно региона към лунния екватор.

По-рано Индийската галактическа организация разгласява първата фотография от Луната, направена от спускаемия уред. От ISRO прецизираха, че на изображението се вижда част от мястото на кацане на " Чандраян-3 " на Луната. На снимката на лунната повърхнина се разграничават редица дребни кратери. 


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР