Индийският живовляк (Plantago ovata) е лечебно растение, произхождащо от средиземноморския

...
Индийският живовляк (Plantago ovata) е лечебно растение, произхождащо от средиземноморския
Коментари Харесай

Индийски живовляк

Индийският живовляк (Plantago ovata) е лечебно растение, произхождащо от средиземноморския район и натурализирано в централната, източната и южната част Азия и Северна Америка. Люспите от семената му са несмилаеми и са източник на разтворими фибри, които са познати като хранителната добавка псилиум.

Известно е, че псилиумът възвръща естествената функционалност и темп на човешкото тяло. Това е хранителна добавка, употребена в обичайна медицина на китайския народ и в аюрведичната медицина в Индия. По-късно псилиумът стартира да се употребява в медицината в Северна Америка и в Европа. Едно от главните му преимущества е неналичието на комплицирани операции с развъждането и огромен брой семена от едно растение - до 15 хиляди.

Какво е псилиум?

Псилиумът е по-известен като слабително за отичане. Основното му деяние е попиване на вода и увеличение на размера, което предизвиква увеличение на размера на изпражненията и ви разрешава елементарно да изпразните чревната система. Благодарение на свойствата си псилиумът е храна за бактериите, които обезпечават обикновено храносмилане. Той е източник на фибри без глутен – толкоз значими за хората, макар че храносмилателната система изпитва усложнения да ги усвоява.

Състав и типове живовляк

 Индийски живовляк (Plantago ovata)

Псилиумът е хранителна добавка, която съдържа хранителни фибри, аминокиселини, алкалоиди, натурални масла, флавоноиди, танини. От своя страна, растителните нишки обезпечават лекуване на разнообразни нарушавания на чревната функционалност.

Те имат три фракции:

А - неферментираща секта (30%), която се разтваря в алкална среда, възстановява подвижността на тялото, работи като пълнител и основава обем;

B - секта (55%) отчасти ферментира, има резултат върху водата и киселините в тялото, понижавайки равнищата на холестерола. Гел, който възстановява изпражненията при положение на диария и, назад, оказва помощ за освобождение на червата при положение на запек;

C - секта (15%) бързо ферментираща, вискозна. Влияе на чувството за задоволеност и възстановява чревната микрофлора, разграждайки се до мастни киселини. Той образува лактобацили и бифидобактерии, трансформирайки се в главен източник на сила за лигавицата на дебелото черво.

По отношение на усета псилиумът го няма, защото 85% се състои от фибри, множеството от които се разтварят и са храна за чревната микрофлора. Той ще бъде изключително потребен за тези, които са на диета с ниско наличие на въглехидрати, защото псилиумът компенсира всякаква липса на разтворими фибри.

Тази обвивка от семена се състои от мазнини, растителни съставни елементи, протеини и в по-голямата си част въглехидрати. В този случай неразтворимата част от въглехидратната форма е по-голяма от разтворимата част. Следователно, човек незабавно усеща изгодите от приема на псилиум, защото изгодите се дефинират от съществуването на двете елементи.

Ползи от индийски живовляк

Човешкото тяло не е в положение да усвои изцяло фибрите, само че смисъла им за него не понижава от този факт. Псилиумът има редица преимущества, които оказват помощ за справяне със следните признаци на болести със:

- Диария и запек;

- Раздразнени черва;

- Наличието на непотребни равнища на холестерол;

- Захарен диабет;

- Наднормено тегло и затлъстяване ;

- Сърдечни болести и високо кръвно налягане.

Когато се комбинира с храна, може да победи казуса със запека и да отстрани повода, като нежно почиства тялото от токсините. В същото време е значимо да се пие задоволително вода – най-малко 1 л дневно. Псилиумът се предписва и след интервенция, при хемороиди или анални фисури. Омекотява изпражненията, като в същото време оказва помощ за заздравяването на вероятни пукнатини.

Спасение от диабет

 Прием на псилиум (Индийски живовляк)

Псилиумът може да помогне за попречване на диабет, в случай че се приема след хранене. В същото време оказва помощ за поддържане на здравословен баланс на инсулин и захар, като забавя процеса на разграждане и асимилиране на глюкозата от тялото. Всичко това е допустимо с помощта на гелообразното вещество, формирано след усвояването му от човек. По този метод поддържа здравословен гликемичен баланс в тялото.

Укрепване на червата

Когато приемате псилиум за тези цели, също по този начин е належащо да се следи количеството на употребяваната вода. Тъй като влакната, когато се подуват, всмукват огромно количество вода, поглъщайки целия излишен остатък в тялото, като по този метод укрепват изпражненията, е належащо да се пие вода не по-малко, в сравнение с при запек. Като понижи на половина количеството течност, което пиете, псилиумът ще помогне за възстановяване на действието на жлъчния мехур, което спомага за възстановяване на храносмилането на храната и казусът с нестабилните изпражнения ще изчезне.

Намаляване на холестерола с индийски живовляк

При непрекъснатия банкет на псилиум е открито и потвърдено с проучвания понижаване на общото количество холестерол в човешкото тяло. Има понижение както на нездравословния холестерол до 10%, по този начин и на общия холестерол до 15%. Наблюдава се също намаление на кръвното налягане и закъснение на появяването на атеросклеротични плаки, подсилване на мускулите на сърцето.

Стомашно-чревен тракт и псилиум

При банкет на псилиум образувалата се в червата гелообразна субстанция всмуква всички отрови, усъвършенства действието на чревната система и секрецията на жлезите. Това е един от мощните ентеросорбенти, които са в положение да отстранят нездравословните субстанции от тялото. При съществуване на ерозия или рани, обвивката заздравява, обгръщайки стените на червата. И в последна сметка облекчава от отичане на корема, болежка, отстрани нарушаванията на чревната микрофлора.

Псилиумът също оказва помощ при рефлукс и киселини. Защитавайки стомашните стени с обвивката си, той ги защищава от въздействието на киселините и контролира секрецията на стомашен сок, като оказва помощ да се отървете от киселинността.

Псилиум за здрави хора

Много е елементарно да попълните тялото си с нужните му фибри, като ядете задоволително зърнени храни, бобови растения, зеленчуци и плодове. Но това не постоянно е задоволително. А псилиумът работи като снабдител на изчезналия детайл от нишки. Ако имате някакви подозрения по отношение на количеството фибри в тялото си, би трябвало да се свържете с вашия снабдител на здравни услуги, който ще ви посъветва по отношение на дозата и методите за потребление на псилиум. Може да бъде показан на пазара под формата на: прахуляк, люспи от семена, капсули, гранули.

Действие на индийски живовляк

Когато се преглежда механизмът на деяние на псилиума върху човешкото тяло, се разграничават две елементи:

- Разтворим – дава отговор за омекотяването на изпражненията и тяхното придвижване през чревната система.

- Неразтворим - извлича вода, усилва размера на изпражненията, свързва ги, стимулирайки чревната перисталтика.

Тъй като съставът на псилиума е изсъхнал и нишковиден, той съвършено свързва и извлича вода от околната среда, осигурявайки нормализиране на стомашно-чревния тракт.

Показания за приложимост на индийски живовляк

Псилиумът е хранителна добавка, която може да контролира функционалността на червата, да укрепи имунитета и да попълни фибрите. Той е доста значим и се предлага за вярно храносмилане, поддържане на устойчиво тегло или загуба на тегло за управление и поддържане на равнищата на холестерола.

Как да използваме псилиум?

Едно от главните правила при банкет на псилиум е да пиете задоволително вода.

По време на лекуването би трябвало да се приема съгласно предписанието на лекуващия доктор и според от формата на лекарството. Може да се употребява в чист тип, като се прибавя към употребяваните течности (вода, сокове, чай), и като добавка при приготвянето на разнообразни ястия.

Странични резултати и противопоказания

 Индийски живовляк

При неправилна приложимост на псилиум могат да зародят неприятни странични резултати за тялото: отичане на корема, запек, метеоризъм, диария, алергични реакции. Важно е да пиете задоволително вода, когато приемате псилиум, и да не нарушавате режима.

Ако в процеса на приемане на лекарството се следят горните болести, би трябвало да се консултирате с доктор и да измененията дозата или проекта за лекуване. По същия метод, в случай че развиете алергия под формата на: обрив, отичане на устните, гърлото, лицето или ви е мъчно да дишате, би трябвало да потърсите здравна помощ допустимо най-скоро.

Опасност от формиране на газове

Консумирайки индийски живовляк под формата на обвивка, човек не излага необикновен риск от отичане или формиране на газове, защото обвивката не се обработва елементарно от чревната система и бактериите. Но когато приемате огромно количество люспи, това може да докара до дискомфорт в червата и стомаха. Решението е да се съобразите с количеството псилиум, предписано от лекаря, или последователно да се вкара в диетата в дребни дози.

Опасност от запек

Ако приемате задоволително вода и умерено количество псилиум, няма проблем със запека. Но с увеличение на количеството псилиум, употребяван без хранене с задоволително вода, това може да докара до задръстване на чревната система и запек. Решението е да следвате предложената от лекаря доза за консумация на псилиум.

Опасност от алергия

Случаите на алергия на фона на банкет на псилиум са извънредно редки. Но последните изследвания и наблюдения демонстрират, че те могат да зародят при нескончаем контакт с медикаменти, които могат да се смесят с прахуляк от люспи от псилиум. Такива случаи са докладвани измежду здравни служащи, раздаващи огромни количества лаксативи на пациентите. Решението е да се съблюдават стандартите за сигурност.

Интересни кулинарни обстоятелства от псилиум

Псилиумът на прахуляк се употребява от хора на диета без глутен, с цел да замести брашното. В същото време псилиумът по никакъв метод няма да скапе сладкишите, като придава на тестото порьозност, ефирност и поддържа формата на съда. Псилиумът е без аромат и усет. Идеален вид като сгъстител при приготвянето на разнообразни ястия.

Предимства на псилиума като кулинарна съставна част

- Полезна съставна част за готвене, печене, защото поддържа ниско наличие на въглехидрати;

- По-нежен преход към безглутенова диета с псилиум, в сравнение с цялостен отвод от печени произведения и сладкиши;

- Позволява на приготвените ястия и сладкиши да задържат формата си, а тестото е по-лесно за боравене и по-гъвкаво.

Няколко предписания с псилиум

Вафли с псилиум

За да приготвите ястието ще ви трябват:

Яйца - 2 бр.

Псилиум - 1 ч.л.

Вода - 150 мл

Мляко - 50 мл

Сол на усет

Бакпулвер - 1/2 ч.л.

Ванилия - на усет

Стевия - по избор

Бадемово брашно - 40 г

Пълнозърнесто брашно - 30 г

Приготвяне:

Залейте псилиума с вода и го оставете да вари за 5-7 минути.

Разбийте яйцата и прибавете към тях мляко.

Добавете всички сухи съставки към сместа, разбъркайте всичко добре.

Добавете набъбналия псилиум и разбъркайте добре.

Оставете готовото тесто да престои 3-5 минути и започнете да печете.

Пригответе апарат за гофрети и изпечете съгласно инструкциите за гофрети.

Чийзкейк с псилиум

За да приготвите ще ви трябват:

Извара - 500 г

Яйца - 2 бр.

Псилиум - 1 с.л.

Процес на подготвяне:

Смесете всички съставки и оставете в хладилника за 20-30 минути. Извадете от хладилника и оформете чийзкейки. Запържете в изсъхнал тиган от двете страни. Оставете за 2 минути на слаб огън. Извадете от тигана и оставете леко да се охлади. При предпочитание яйцата могат да бъдат отстранени, защото псилиумът ще се оправи с функционалността им заради свойствата си.

Кифлички със семена

За да ги приготвите ще ви би трябвало:

Сусам - 0.25 ч.ч.;

Слънчогледови семки - 0.25 ч.ч.

Псилиум - 20 г

Брашно - 0.5 ч.

Пармезан - 100 г

Бакпулвер - 10 г

Яйца - 3 бр.

Приготвяне:

Разбийте яйцата. Добавете семената, сусама, разбъркайте всичко в блендер. Добавете последователно настъргано сирене и други съставки. Добавете всички последващи съставки последователно и непрестанно бъркайте в блендер. Загрейте фурната на 200 °C и застелете тава с пергамент. Оформете кифлички и печете за 15 минути.

Каша с псилиум

Ще са нужни:

Псилиум - 1 с.л.

Канела - на вкус;

Стевия - 0.5 саше;

Бадемово мляко - 0.3 ч.ч.

Процес на подготвяне:

Смесете всички сухи съставки в огромна купа. Добавете малко от млякото в купата, оставете останалото за по-късно. Оставете получената маса в купата за известно време - 5-10 минути. Времето, за което оставяте сместа, зависи от крайния мечтан резултат от кашата. Колкото повече време оставяте сместа да втаса, толкоз повече псилиумът ще набъбне. Всичко зависи от вашите желания.

В края на времето прибавете останалото бадемово мляко и се насладете на резултата. Страхотен вид за каша за закуска или лека закуска! Добър вкус!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР