Индийски активисти критикуват властите в управлявания от Индия Кашмир за

...
Индийски активисти критикуват властите в управлявания от Индия Кашмир за
Коментари Харесай

Активисти критикуват първия GPS тракер в Индия за заподозрян от Кашмир

Индийски деятели подлагат на критика управляващите в управлявания от Индия Кашмир за слагането на тракер за световна система за позициониране (GPS) върху тялото на мъж, изправен пред обвинявания в „ тероризъм “ – първото сходно потребление на електронно наблюдаване, докладвано в южноазиатската страна.

Вече повече от седмица Гулам Мухамад Бхат, 65-годишен гражданин на основния град в района Сринагар, се разхожда с тракера към глезена си, който съгласно чиновници е въведен за пандизчии, пуснати под гаранция.

Продължете да четете

лист от 4 елементаНовите цифрови идентификационни номера в Кашмир пораждат опасения за наблюдаване Индийският създател Арундати Рой може да бъде изправен пред наказателно гонене за тирада от 2010 година за Кашмир Високият про-свободен свещеник на Кашмир води петъчните молебствия след четири години Натискането на Кашмир в Индия продължава четири години след анулацията на член 370 завършек на списъка

Длъжностните лица споделиха, че устройството ще разреши на службите за сигурност да поддържат непрекъснато наблюдаване на обвинените.

Бхат, юрист, беше непосредствен помощник на Сайед Али Шах Гелани, най-висшият сепаратистки водач на Кашмир, който до една година преди гибелта си през 2021 година председателстваше Конференцията на Хурият, водещата сепаратистка група в управлявания от Индия Кашмир, район, претендиран и от прилежащ Пакистан.

Бхат беше задържан в дома си в Сринагар през 2011 година според Закона за попречване на противозаконни действия (UAPA) за хипотетично финансиране на дейностите на конференцията Hurriyat. Той беше държан в пандиза в Ню Делхи и няколко пъти отхвърли освобождение под гаранция до предходната седмица, когато най-сетне беше утвърдено.

„ Лишаване от независимост с други средства “

Като част от изискванията за освобождение под гаранция на Бхат, съдът на Националната организация за следствие (NIA) в южния град Джаму подреди на управляващите да наблюдават активността му 24 часа в денонощието. Съдът също го помоли да не трансформира местожителството си, до момента в който е освободен под гаранция.

„ Суперинтендантът на полицията, Шринагар, би трябвало да поддържа подвижността на претендента, тъй че да вижда дейностите на претендента още веднъж и още веднъж “, се споделя в правосъдната заповед.

Полицейски чиновник в ръководен от Индия Кашмир сподели пред Ал Джазира, че GPS устройството ще помогне на управляващите да наблюдават в действително време местоположението на обвинените, с цел да се уверят, че съблюдават изискванията си за освобождение под гаранция.

„ Базиран е на GPS и SIM и сигнализира контролната зала, в случай че човек се опита да го отстрани “, сподели служителят при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да приказва с медиите.

>


Но правозащитници споделиха, че черната водоустойчива джаджа с квадратна форма е форма на „ виртуално отнемане от независимост “ и компрометира поверителността на разположение, което е изправено пред съд, само че не е наказано.

„ Знаем от други контексти, където се употребява тази технология, че GPS тракерът е отнемане от независимост с други средства. Като се има поради, че се употребява против подсъдими обвинени, то се основава на логиката, че човек е отговорен, до момента в който не бъде потвърдена непорочност. Това е неправда “, сподели Мохамад Джунейд, кашмирец и помощник по антропология в Масачузетския лицей по демократични изкуства в Съединените щати, пред Ал Джазира.

Junaid сподели, че най-лошото е, че всяка форма на политическо противоречие в този момент може да се преглежда като нарушаване на изискванията за освобождение под гаранция. „ Това прави този нов надзор на мозъка и подвижността на процесите същинска техно антиутопия “, сподели той.

Длъжностните лица пазят ход

През септември парламентарен комитет предложи потреблението на GPS тракери върху пандизчиите, с цел да се понижи стресът в прословутите пренаселени затвори в Индия.

Според Националното бюро за престъпни досиета в индийските затвори има 554 034 пандизчии и 427 165 от тях – 76 % – чакат правосъден развой. В управлявания от Индия Кашмир, където репресиите против групите, подкрепящи свободата, докара до хиляди арести, този брой е 91 %.

По-рано този месец Р. Р. Суейн, общоприет шеф на полицията в района, сподели пред кореспонденти, че няма механизъм, който да подсигурява, че изискванията за освобождение под гаранция на обвинен, освободен под гаранция, се съблюдават. Той сподели, че е належащо наблюдаване в действително време на обвинените.

„ Така че трябваше да измислим нещо, което да го реши. Измислихме тракер, който се употребява необятно в западните страни. Щастливи сме, че фиксирахме първия тракер на обвинен “, сподели Суейн.

„ Казаха ми, че този човек [Бхат] е носел 5 милиона индийски рупии [$60 000] в газова бутилка за финансиране на терористи и сепаратисти, когато беше задържан. С помощта на тракера можем да следим придвижванията му съгласно напътствията на съда. Ние сме протегнатите ръце на съда “, сподели той.


Аджай Сахни, анализатор по сигурността в Института за ръководство на спорове, основан в Ню Делхи мозъчен концерн, сподели пред Al Jazeera, че GPS тракерът е изискване за обвинените да получат гаранция.

„ В противоположен случай за множеството от тези хора би било мъчно да получат гаранция. … Това прави нещата доста по-лесни както за подсъдимите, тъй че да могат да бъдат освободени под гаранция при по-голямо доверие, по този начин и за полицията, тъй че тези хора да не вършат пакости, ” сподели той.

Сахни сподели, че устройството се употребява по целия свят, изключително когато обвиненият е изправен пред съществени обвинявания.

„ В подобен случай могат да се чакат някои ограничавания. Нарушаването на персоналния живот е налице досега, в който бъдете задържан. В момента, в който бъдете упрекнат в закононарушение, множеството от вашите права се размиват, в случай че не бъде потвърдена непорочност. Те [обвиняемите] ще преминат през едното или другото ограничаване и този [тракер] е по-добре, в сравнение с да са в пандиза “, добави той.

Въпреки това, Рави Наир, изпълнителен шеф на Южноазиатския център за документи по правата на индивида, твърди, че електронното маркиране, инсталирано на тялото на човек, може да повдигне въпроси по отношение на главните свободи, като свободата на придвижване или правото на лицето на персонален живот. < /p>

„ Държавата посредством маркиране се стреми да поддържа публичната сигурност, само че въпреки това, тези, които са подложени на това, би трябвало да получат главните си права “, сподели той пред Ал Джазира.

Той сподели, че потреблението на електронно наблюдаване повдига редица етични, правни и на практика въпроси.

„ Потенциалът за наблюдаване основава опасения за свръхрегулиране и нарушение на човешките права. Необходимостта от обезпечаване на осведомено единодушие на определените да бъдат обект на наблюдаване би трябвало да бъде обезпечена и да бъдат открити ефикасни процедури за справяне с неетични или противозаконни практики “, сподели той.

Фактът, че частна компания създава GPS тракерите, също е огромен проблем, сподели Наир.

„ Важно е също по този начин да се запитаме дали институцията за сигурност е създала някакви стандарти и нравственос в електронното наблюдаване, или сътворяваме ново пълзене на сигурността? “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР