Индийската сонда Чандраян-3 (Chandrayaan-3) бе изстреляна на 14-ти юли с

...
Индийската сонда Чандраян-3 (Chandrayaan-3) бе изстреляна на 14-ти юли с
Коментари Харесай

Индийската сонда Чандраян-3 напуска земната орбита и се отправя към Луната

Индийската сонда Чандраян-3 (Chandrayaan-3) бе изстреляна на 14-ти юли благодарение на ракетата LVM3-M4. Целта на задачата е да се достави модул за кацане и дребен роувър на повърхността на естествения ни сателит. Преди да се насочи към Луната обаче, сондата направи пет завъртания към Земята, последното от които завърши на 1-ви август.

Орбитите към нашата планета последователно се издигаха, а апогеят се отдалечаваше от ден на ден. Последната от тях бе с параметри 127603 км х 236 км. Това значи, че в най-близката си точка до нашата планета тя е била на разстояние 236 км, а в най-далечната – на разстояние 127603 км, което е съвсем половината от междинното разстояние сред Земята и Луната. Тази обстановка беше основана, с цел да може сондата да употребява допустимо минимум гориво за осъществяване на последната си маневра в околоземна орбита – TLI или Trans Lunar Injection.

Тази маневра се състои във включване на главните мотори на сондата, по-специално на двигателния модул, в перигея. Това дава опция перигеят да се „ вдигне “ задоволително високо, с цел да изведе сондата от гравитационната сфера на Земята и да премине към гравитационната сфера на Луната. По този метод сондата ще бъде уловена от гравитацията на Луната, подкрепена от друга маневра – извеждане в близка до Луната орбита, планувано за 5-ти април.

След като навлезе в орбита към Луната, индийската сонда ще се движи в съвсем противоположна посока спрямо навлизането в окололунна орбита. Всъщност ще бъдат осъществени още пет обиколки, при които тя ще се снижава от ден на ден и повече, до момента в който не бъде реализирана траектория 100 х 100 км.

От тази орбита ще се извърши отделянето на двигателния модул и апарата за кацане, с което ще стартира маневрата за кацане на Луната. Тази маневра се планува за 23-ти или 24-ти август, според от хода на работата по подготовката.

След сполучливото кацане главната задача на сондата ще бъде приключена. Всъщност, макар че разполага с научни принадлежности и роувър, тя служи основно за проява на индустриалните и софтуерните благоприятни условия на Индия, повтаряйки несполучливата задача от 2019 година, когато индийската галактическа сонда се разруши на повърхността на Луната.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР