Индийките са прочути със своите красиви бижута, сватбени дрехи и

...
Индийките са прочути със своите красиви бижута, сватбени дрехи и
Коментари Харесай

Като в приказките: Без тези процедури за разкрасяване нито една индийка не минава под венчило

Индийките са фамозни със своите красиви бижута, сватбени облекла и невероятни рисунки с къна. Сватбата в Индия не е просто гала, а цялостен обред, посредством който момичето се трансформира в красива жена, подготвена да пази и да се грижи за огнището на дома, за просперитета на фамилията и мъжа си.

Подготовката за сватбата включва цели 16 процедури, които подхождат на 16-те етапи на Луната. И макар че актуалните индийки имат опцията да не спазят напълно традицията, тя въпреки всичко има своето място в културата и метода им на живот. Нека забележим без кои процедури нито една индийка не би споделила " да ". 

Гримът

В индийския булчински грим акцентът нормално пада върху очите и устните. Често се употребява така наречен опушен грим, очите са изрисувани с очна линия, подчертани са с доста черно. Най-популярните цветове сенки за очи са златисто, медно и кафяво. Накрая се слагат обилни, обемни изкуствени мигли, през които погледът единствено прозира...

Червилото наложително е блестящо. Нюансът му е съгласуван с цвета на сарито - националното облекло на индийските дами. Обикновено устните са оцветени в блестящо розово или алено.

Кожата на лицето на булката би трябвало да наподобява съвършено, тъй че индийските девойки авансово си вършат най-малко няколко процедури за грижа за кожата - разчистване, изглаждане, хидратиране. Останалите недостатъци се поправят с основа и пудра. Не би трябвало да забравяме и за хайлайтъра, бронзанта и ружа.



Бинди

На челото сред веждите доста булки имат алена точка, наречена " бинди ". Точно под нея се намира по този начин нареченото трето око. Смята се, че точката пази булката от злото и е знак на смяната в статуса - девойката се трансформира в омъжена жена.

Според традицията, по време на самата сватбената гала, младоженецът поръсва с алена пудра главата на избраницата си.

Днес традицията е малко изменена и вместо обичайна алена точка, доста булки избират да украсят челото си с кристали.



Мехенди

Друга отличителна линия на индийските булки са mehendi - рисунките, направени с къна върху ръцете и краката. Обикновено рисунките се вършат няколко дни преди сватбата - приятелки на булката и специфичен художник на мехенди се събират в дома ѝ и изрисуват краката и ръцете ѝ. Това символизира превръщането ѝ в жена. Пауни, листа от манго и цветя са най-често рисуваните претекстове.

Въпреки сложността им и броя на дребните елементи, нанасянето лишава единствено няколко часа. Булката може да избере както цвета на къната, по този начин и самите рисунки, всяка от които носи несъмнено значение. Например, детайлът мехенди мандала символизира успокоение и естетика, до момента в който цветята са знак на благополучие и лекост. Смята се, че колкото е по-ярка къната, толкоз по-голяма ще е любовта на брачна половинка към жена му.



Бижутата

Бижутата на индийската младоженка, както и тяхното количество, заслужават особено внимание. Златни и сребърни гривни, огърлици и обеци с перли и скъпоценни камъни са единствено част от накитите. Изборът им зависи от мястото, където се организира церемонията. Един от най-известните аксесоари са стъклените гривни в разнообразни цветове, наречени " чура ". Смятат се за знак на брака.

Нат

Украшението е един от най-ярките и смели елементи в облика на индийската младоженка. То съставлява пръстен, подложен в лявата ноздра и верижка, която е закрепена в косата над ухото.



Прическата

Когато става въпрос за сватбени прически, индийските булки са склонни да заложат на невисок кок или обемни плитки, които са украсени със свежи цветя.

Независимо от броя и типа на процедурите обаче, сватбите в индия в действителност носят силата на празник, кондензиран със символика. Нещо, което си коства да бъде забелязано.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР