Индия в събота стана поредната държава, която забрани износа на

...
Индия в събота стана поредната държава, която забрани износа на
Коментари Харесай

Вижте коя страна кои храни забранява да се изнасят

Индия в събота стана следващата страна, която забрани износа на избран тип храни, в тази ситуация пшеница, на фона на горещата вълна в страната, спада на добива и растежа на цените.

Това е следващият удар по консуматори и купувачи от целия свят, които разчитат на индийското произвеждане, откакто започнатата от Русия война против Украйна, съществено сви износа на зърно, олио и сходни артикули.

При световния растеж на храните и несигурността на доставките от ден на ден основни страни лимитират или даже стопират износа.

Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция, обобщава рестриктивните мерки, оповестени през последните месеци.

Индия - май 2022 година - пшеница

Индия забрани износа на пшеница в опита да укроти растежа на цените на локалния пазар, а международните пазари реагираха с повишаване. Ограничението пристигна броени дни, откакто Делхи разгласи, че чака износът за този година да бъде рекорден – повече от 10 милиона тона.

Индонезия - април 2022 година - палмово масло

Индонезия, което е международен водач в производството на палмово масло, наложи в края на април възбрана за износа на няколко продукта, основани върху него, с цел да подсигурява локалните ресурси и да понижи покачващите се цени. Мярката докара до скок в цените на растителните масла по целия свят.

Украйна - февруари/март 2022 година - зърно

Украйна затвори пристанищата си малко след началото на съветската инвазия на 24 февруари. Впоследствие Киев забрани износа на ръж, ечемик, елда, просо, захар, сол и месо и въведи експортни лицензи за пшеницата, царевицата и слънчогледовото олио. Страната е измежду водещите експортьори на зърно и топ експортьор на олио. Спирането на износа изстреля цените на зърнените артикули до рекордни стойности.

Други страни - март/април 2022 година - зърно

Аржентина разгласи, че основава механизъм за надзор на цените на пшеницата на локалния пазар и на повишаването на храните.

Унгария забрани износа на всевъзможен тип зърно.

Сърбия ограничи количествата пшеница, царевица, брашно и олио, предопределени за експорт.

България разгласи, че усилва зърнените запаси и може да ограничи износа.

Аржентина - декември 2021 година - царевица и пшеница

Аржентина ограничи количествата царевица и пшеница, които могат да бъдат изнасяни, в опит да понижи дефицита на вътрешния пазар и да овладее растежа на цените. Мярката провокира повишаване на цените на царевицата в Съединени американски щати до най-високото им равнище от шест години и половина.

Русия - 2021 година - зърно

Русия вкара специфични налози върху износа на зърно през юни 2021 година в опит да овладее инфлацията и да стабилизира вътрешния пазар. Те се дефинират от министерството на земеделието на седмична база, според от цените, докладвани от търговците.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР