Индия ще стартира мисия за слънчева обсерватория Aditya-L1 тази седмица

...
Индия стартира първата си космическа мисия за слънчева обсерватория, наречена
Коментари Харесай

Индия стартира първата си космическа мисия за слънчева обсерватория, наречена Aditya-L1, за изследване на слънцето - само дни след успешното кацане на мисията на лунохода Chandrayaan на страната -3.

Изстрелването на Aditya-L1 ще се състои в 23:20 ч. Тихоокеанско време на 1 септември (11:50 ч. IST на 2 септември) от космическия център Satish Dhawan в Шрихарикота в Южна Индия, като се използва изстрелването на полярния сателит превозно средство (PSLV-XL), обяви в понеделник Индийската космическа агенция Индийската организация за космически изследвания (ISRO). След изстрелването на космическия кораб ще са му необходими приблизително 109 дни, за да достигне хало орбита около точката на Лагранж 1 (L1), която е между слънцето и Земята, на около 933 000 мили.

ISRO има за цел да разбере по-добре коронално нагряване, изхвърляне на коронална маса, активности преди избухване и избухване и техните характеристики, динамика на космическото време и разпространение на частици и полета чрез мисията Aditya-L1. Сателитът от 3300 lb включва редица научни, наблюдателни и експериментални полезни товари, включително четири полезни товара за дистанционно наблюдение.

Aditya-L1, с кодово име PSLV-C57, има различни научни цели, като изследване на динамиката на слънчевата горна атмосфера, изследване на хромосферното и коронарното нагряване, наблюдение на частици и плазмени среди на място и изучаване на физиката на слънчевата корона и нейния нагряващ механизъм. Мисията също има за цел да идентифицира двигателите на космическото време.

През 2008 г. Aditya-L1 първоначално беше концептуализирана като Aditya („слънце“ на хинди) за изследване на слънчевата корона – най-външния слой на слънчевата атмосфера. По-късно обаче ISRO преименува мисията Aditya L-1, за да разшири целта си и да я проектира като пълноценна обсерватория за изучаване на слънчева и космическа среда.

Индийското правителство отпусна приблизително 46 милиона долара за Aditya-L1 мисия през 2019 г., въпреки че все още не са оповестени актуализации за разходите за мисията.

Миналата седмица космическата агенция привлече международното внимание с успешното кацане на своята мисия Chandrayaan-3, която беше изстреляна през юли като наследник на Chandrayaan-2, който се разби през 2019 г. Забележителното постижение на космическия кораб направи Индия първата страна, кацнала на лунния южен полюс, и четвъртата нация в света, извършила меко кацане на Луната, след бившия Съветски съюз, САЩ и Китай.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР