Индия ли е? Бхарат ли е? Спекулациите изобилстват, тъй като правителството настоява за името на страната на санскрит

...
Индия, страната-домакин на тазгодишната среща на върха на Групата на
Коментари Харесай

Индия, страната-домакин на тазгодишната среща на върха на Групата на 20-те, има две официални имена

От SHEIKH SAALIQ Associated Преса 8 септември 2023 г., 12:48 ч. Избори през 2024 г. Акронимът означава „Индийски национален приобщаващ алианс за развитие“. Оттогава някои служители в партията на Моди поискаха страната да се нарича Бхарат вместо Индия.

Формирането на този съюз, казва Зоя Хасан, индийски академик и политолог, „може да бъде непосредствената провокация тук.“

„Това е политически дебат, който има за цел да постави в неудобно положение опозицията, която си е присвоила отново платформата на национализма с новото си име", каза Хасан. „Това разтърси управляващата върхушка и те искат да си върнат монопол върху национализма, като се позовава на Бхарат. Индуисткото движение, широко обвинявано в разпалване на религиозна омраза с агресивни антимюсюлмански възгледи, наскоро призова индийците да използват името на санскрит по-често. RSS е идеологическата майка на партията на Моди и министър-председателят е неин член през целия живот.

„Могат да го нарекат Бхарат. Това е едно от официалните имена. Но няма нужда да изтриваме Индия“, каза Хасан, добавяйки, че фурорът е „излишен спор“, тъй като и двете имена „щастливо съжителстват“. междувременно отпразнуваха това, което те наричат ​​така необходима промяна.

„РЕПУБЛИКА БХАРАТ — щастлива и горда, че нашата цивилизация марширува смело напред към АМРИТ КААЛ,“ Политикът от BJP Химанта Бисуа Сарма написа в X, известен преди като Twitter. „Амрит Каал“ е фраза на хинди, означаваща „благоприятна ера“, която Моди често използва, за да опише това, което той нарича възраждането на Индия под неговото правителство.

Противниците на Моди са по-малко гостоприемни, като мнозина казват, че приоритетите на правителството са неуместни на фона на по-належащи кризи като нарастваща безработица, разширяващи се религиозни борби и отстъпването на демокрацията. Те също така казват, че правителството му е разтърсено от INDIA grouping и — поне саркастично — предложиха да променят името на алианса като контраход.

„Разбира се, можем да се наречем Алианс за по-добро, Хармония И отговорен напредък за утрешния ден (BHARAT)“, написа опозиционният депутат Шаши Тарур на X. „Тогава може би управляващата партия може да спре тази глупава игра със смяна на имена.“

___

Авторът на Associated Press Крутика Пати допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР