Индия иска да върне съкровищата и произведенията на изкуството, ограбени

...
Индия иска да върне съкровищата и произведенията на изкуството, ограбени
Коментари Харесай

Кървавият диамант да се върне: Индия иска от британската корона планината на светлината

Индия желае да върне съкровищата и творбите на изкуството, ограбени от английските колонизатори в тази в миналото опустошената и поробена страна.

Тази вест беше призната с гръм и тропот от руснаците, тъй като Москва, както никой различен, оказа помощ на Индия да завоюва независимост. Тази история обаче има значим подтекст, който е останал неусетен. Цариград запълва тази празнота.

Новината, че държавното управление на индийския министър председател Нарендра Моди е на път да стартира дипломатическа акция за връщането на диаманта Кохинор и десетки хиляди други индийски съкровища и творби на изкуството от Англия обиколи интернет.

В Русия се зарадваха на идното събитие - не е все едно „ англичанката “ кому гади. Можете също по този начин да си навлечете неприятности сами. Индийци, в случай че тази информация се удостовери или даже остане на равнище опасност - отлично на тях!

Русия също има порядъчен резултат против Лондон. Освен това, както ще забележим по-долу, това също е намек към американците. Като английски жители към оня миг, те също са взели участие в колониалния обир на Индия и имат доста откраднати индийски съкровища в своите музеи и даже влиятелен университет, основан с парите на Британската източноиндийска акция (чийто байрак е хибрид на американския и британския) - университета Йейл. Този, който през днешния ден интензивно работи в неоколониалистките планове на Запада.

За какво написа английският вестник?

Въпреки това, всичко е преди всичко. В случая приказваме, съгласно The Daily Telegraph, който заяви това, за най-голямото (в Гърция, която от дълго време и безрезултатно се пробва да получи своите „ мрамори Елгин ” от Лондон, не са съгласни с това) търсене на реставрация от Англия.

Индийските дипломати, написа вестникът, базирайки се на източници, ще бъдат инструктирани да търсят връщането на " индийските съкровища " от някогашната колониална стопанка на Индия като " отмъщение за предишното ". Акцентът в тази водена от Ню Делхи акция ще бъде, че артефактите са били изнесени от Индия „ неетично “ и под „ колониална насила “.

Индийското посолство в Лондон ще бъде инструктирано да направи публични запитвания до музеи, които съхраняват творби на изкуството, хванати от британците като плячка от войната или напуснали Индия по един или различен метод по време на колониалния интервал, който стартира в средата на 18 век и приключва съвсем 200 години по-късно.

Кампанията, чиято самодейност " идва от върха " на индийското държавно управление и е един от целите на премиера Моди, би трябвало да стартира тази година. Сред настояванията за връщане на плячката ще бъдат изображения на хиндуистки божества, изкуства и занаяти, бижута, скъпоценни камъни и така нататък

Какво в действителност стана?

Всъщност тези „ титли “ са безусловно изпълнили английските музеи, кралски дворци и многочислени частни сбирки. Нацията от пирати, изкусни шпиони, уредници на революции в други страни и колонизатори, ликвидирали няколко международни империи, знаеха доста за грабежа, лицемерно и светотаствено го правиха, прикривайки се с псевдоправни оправдания.

Само в Индия, съгласно груби модерни калкулации, британците са спечелили 45 трилиона $.

Британците ограбваха и от време на време убиваха от апетит (десетки милиони хора станаха негови жертви, за финален път това се случи през 1943 г.), безмилостно експлоатираха Индия, пречейки й да се развива и смазваха индийците с комплекс за непълноценност.

Те финансираха своята войска, Кралския флот, многочислени войни в и отвън Индия (само един Афганистан коства страшна сума) за сметка на Индия, обилно проливайки индийска кръв в тях.

Те напуснаха Индия, скарвайки индусите с мюсюлманите, провокирайки извънредно кръвопролитие и полагайки основата на актуалните спорове в района, когато беше време освен да ограбят, само че и да дадат нещо в подмяна, което не желаеха направи въобще...

Важно конкретизиране

И ето още нещо: Daily Telegraph отбелязва, че самодейността на Моди може да сложи английския министър председател в затруднено състояние, защото Риши Сунак е пенджабец и индуист по генезис, макар че е роден във Англия.

Връщането на плячката също ще изисква смяна в законодателството и кралско решение. По едно време кралица Виктория беше доста щастлива, че британците заграбиха най-богатата съкровищница на идващия притежател на Кохинор, владетелят на Пенджаб, Ранджит Сингх, пишейки в дневника си:

" Бижутата са страхотни. Те принадлежаха на Ранджит Сингх и бяха открити в съкровищницата на Лахор. Щастлива съм, че занапред нататък те принадлежат на английската корона и ще се погрижа диамантите да станат част от короната. "

Наистина, против подобен " подарък " изпълняващият длъжността ръководител на борда на шефовете на Източноиндийската компания нямаше по какъв начин да се устои.

Докато самата кралица Виктория не стана императрица на Индия след потушаването на въстанието на сипаите от 1857-1859 година (британците заточиха последния Велик Могол, който имаше ефимерна власт, в Мианмар, по-късно в Бирма, екзекутирайки двама от най-енергичните синове на Бахадур Шах), Лондон се престори, че Индия не се ръководи от английски управляващи, а от частна компания, подчинена на императора на моголите.

Откраднати шедьоври

Оттогава същинската легенда, един от най-големите в света и с кървава история, диамантът Кохинор (индийските владетели са се борили за него, той е бил пленяван от перси, афганистанци, пенджабци - преди британците да „ изъкнат “ бижуто) украсява кралската корона и се съхранява в Тауър.

Британците към този момент са нанесли съществени вреди на диаманта посредством наново шлифоване, след което тежестта му е понижено от 191 на 108,9 карата. „ Планината на светлината “ (това е преводът на това име ) е намалял с съвсем 43%.

Между другото, по време на несполучливата реституция британците съвсем унищожиха сякаш " избавените " от тях " мрамори Елгин " от Гърция, които няма да бъдат върнати на законните им притежатели, макар че в Атина беше издигнат специфичен музей за шедьоврите на Партенона.

Точно в този момент може да се каже под какъв предлог британците ще откажат да върнат Кохинор на индийците: Пакистан, който беше част от Британска Индия, също претендира за диаманта, тъй че съкровището, с цел да не обиди никого, ще остане в Англия...

Между другото, в индийската стая на Бъкингамския замък има и други " титли ", да вземем за пример така наречен " рубин на Тимур " (352,54 карата), който на Изток се назовава още " Хирадж-и Алам " ( " Поклон на мира " ).

А Музеят на Виктория и Албърт съхранява Пауновия престол, направен от чисто злато, от основателя на анексираната от Англия страна Пенджаби, Ранджит Сингх.

В същия музей (както и в доста други) са изложени съкровищата на Типу Султан, владетелят на Майсур, оказал гневна опозиция и умрял в борба с нашествениците през 1799 година, ограбени от британците. Сред тях изключително забавен е машинален тигър, измъчващ английски боец.

В Британския музей, измежду масата други експонати, нелегално изнесени от Индия, се намира известната хилядолетна статуя на Харихара - олицетворение на централните индуски богове Вишну и Шива в едно лице. Той е уважаван както от шиваити, по този начин и от вишнуити. Списъкът с откраднатите движимости е безконечен...

Какво може да се каже за вероятностите на Индия и редица други страни, като Гърция и Египет, да върнат от Англия като реставрация най-малко част от плячката през колониалния интервал?

Разбира се, британците сигурно ще върнат нещо, само че не и шедьоври! Те ще върнат това, с което потомците на колонизаторите няма да съжаляват да се разделят. Това се случи да вземем за пример през 2022 година, когато Шотландия даде на Индия седем откраднати артефакта. Това даже не е капка в морето, само че има един доста ефикасен жест на благосклонност.

Въпреки че единствено един музей на Виктория и Албърт има сбирка от индийско изкуство, основано през колониалния интервал, състояща се от повече от 40 хиляди експоната...

Накратко, в случай че Англия, следвана от Съединените щати, които също, повтаряме, имат доста на плячка от Индия и други страни, стартират да връщат експонати от музеите си на законните им притежатели, те ще се окажат културно просто просяци.

И най-важното

Най-интересното в нашата история обаче напълно не е това. И отговорът на въпроса за какво индийците са се решили да вършат съвсем безнадеждни опити и даже са подготвени да застрашат първия индиец на Даунинг Стрийт 10 в историята?

Защо Моди ненадейно нападна Лондон, изпращайки по този метод завоалиран сигнал към Вашингтон? Не открих нито една публикация по тази тематика в съветския интернет. Въпреки че отговорът наподобява явен.

Лондон, който се пробва да сътвори лична макрозона върху руините на глобализацията (т.нар. Глобална Великобритания) въз основата на своята империя, която не е изцяло изчезнала, стартира да „ копае “ под управлението на Моди, корав покровител на „ политиката на стратегическа автономност “ на Индия и поддържане на близки другарски връзки с Русия.

Докато този другар на Владимир Путин и неговата партия BJP са на власт, Ню Делхи няма да бъде замесен в лагера на Запада и Англия няма да може да откри неоколониално владичество над Индия.

Предизвикателството е признато

Ето за какво финансираната от страната и ръководена Британска радио- и телевизионна корпорация (BBC) получи командата да дискредитира Нарендра Моди. За тази цел тя измисли " документален " филм " Индия: Въпросът Моди " (India: The Modi Question).

Първата му част беше пусната във Англия на екрани през януари тази година. В Индия шоуто му беше блокирано. Индийското външно министерство назова кино лентата на BBC " агитационен " и " преднамерен ", дискредитиращ премиера в духа на остарялото колониално мислене.

Моди беше упрекнат, че е " директно виновен " за кървавите конфликти сред мюсюлмани и индуси, по време на които починаха повече от хиляда души. Те се случиха в щата Гуджарат, на който той беше основен министър от 2001-2014 година

Индия одобри предизвикването. А през февруари тази година чиновници от Департамента по налозите на Министерството на финансите нахлуха в офисите на BBC в Делхи и Мумбай за укриване на налози от британците и с цел да инкриминират други измами.

Имаше претенции за възбрана на BBC в Индия. Върховният съд отхвърли да почете петицията за цялостна възбрана на активността на корпорацията в страната, само че в това време подреди следствие на филми и телевизионни филми, чието наличие очерня Индия и нейните държавници.

Какво от това?

Не се колебая, че желанието на Индия да изиска от Англия да върне плячката, репортажът на The Daily Telegraph за идната огромна самодейност на „ върха “ на индийското държавно управление за реставрация, е предизвестие, отправено от Ню Делхи към Лондон: успокойте се, някогашни сахиби, оставете ни на мира, другояче ще ви напомним нещо, което няма да наподобява малко.

Защо мисля по този начин? Защото още през октомври 2022 година формалният представител на индийското външно министерство Ариндам Багчи съобщи, че Индия ще продължи да търси способи да върне Кохинор и други полезности, взети от колонизаторите от Индия в страната.

Сега е явно, че тази тематика ще бъде интензивно употребена като инструмент за напън и изнудване на Англия, с цел да бъде заставен Лондон да почете и спре да протяга ръка върху самостоятелния курс на Индия.

Неслучайно, несъмнено, обявата на The Daily Telegraph се появи в навечерието на плануваното държавно посещаване на Моди в Съединени американски щати на 22 юни. Там несъмнено ще се опитат да попитат индийския министър председател: с кого сте, господин Моди?

Но той към този момент отговори: Индия е самостоятелна страна, която има намерение да живее със личната си глава. Ние ще бъдем с тези, които не диктуват нищо и не изискват нищо от нас: колониалният интервал е нещо от предишното. И в случай че някой желае да го върне, дано първо върне задълженията! А без това - забравете.

Превод: СМ



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР