Индия има положително намерение, отворен ум за разширяването на БРИКС, каза външният министър

...
От Кришн КаушикНОВО ДЕЛХИ (Ройтерс) – Индия има положително намерение
Коментари Харесай

От Кришн Каушик

НОВО ДЕЛХИ (Ройтерс) – Индия има „положително намерение и отворен ум“ по отношение на разширяването на групата страни от БРИКС, каза външният министър Винай Куатра в понеделник.

„Не искаме да предрешаваме резултата от дискусиите относно разширяването на БРИКС“, каза той преди срещата на върха на групата, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка в Йоханесбург от 22-24 август, на което трябваше да присъства премиерът Нарендра Моди.

Той каза, че БРИКС обсъжда стимулиране на търговията в национални валути. Но въпреки че Бразилия и Русия споменаха възможността за обща валута за блока, това не е част от дневния ред.

Руският президент Владимир Путин ще направи реч на срещата на върха виртуално, докато неговият външен министър Сергей Лавров, присъства вместо него.

Физическата среща ще бъде първата за лидерите на страните от БРИКС от 2019 г. насам и разширяването е основна част от дневния й ред.

На фона на недоволството от преобладаващия световен ред, около 40 държави са изразили интерес да се присъединят към групата, за да я превърнат в шампион на „глобалния юг“.

Kwatra каза, че тъй като групата разчита на постигането на консенсус, нейните членове ще трябва да постигне съгласие относно критериите за това как трябва да се разшири и ръководните принципи. Наистина, всички членове все още не са съгласни с идеята за разширяване.

„Съществена част“ от дискусиите се съсредоточи върху насърчаване на търговията помежду им в местни валути, каза Кватра.

(Репортаж от Krishn Kaushik; Редактиране от Bernadette Baum)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР