Индия - една далечна омагьосваща страна на противоположности. Мнозина от вас

...
Индия - една далечна омагьосваща страна на противоположности.
Мнозина от вас
Коментари Харесай

Науката за здравето от Индия е тук

Индия - една далечна омагьосваща страна на противоположности.

Мнозина от вас вероятно изпитват непреодолимо предпочитание или да посетят Индия и да се потопят в нейната тайнственост, или в противен случай - изпитват непреодолимо омерзение от мръсотията и многолюдието.

Каквито и усеща да питаете към вълнуващата Индия, тя безспорно има на какво да научи доста западни мозъци. Древното познание за света, което този многоброен и сърдечен народ съхранява епохи наред, е мотив за почитание. 

Така да вземем за пример, Аюрведа е една от науките за живота, която се съхранява в Индия към този момент над 5,000 години и дава многочислени препоръки по какъв начин човек да реализира здрав и многогодишен живот.

Какво съставлява Аюрведа?

Аюрведа е система, в дословен превод от санскрит, която значи просвета за живота, с корени от Индия, тя е прародителка на медицината. Легендата споделя, че на индийските мъдреци е било обещано свише знанието по какъв начин да се оправят с заболяванията и да живеят дълго и хармонично. 
Информацията за свещеното аюрведично знание е било записване в тъй наречените Сутри, а философите, които съхраняват това познание поставят основите на аюрведичната просвета. Главното провидение, което се уважава от аюрведичните лечители е Данвантари, които получавайки познания от господ Индра, разделя аюрведичната медицина на осем клона (Ащанга). 

Тези 8 клона са в действителност равнищата, по които Аюрведа извършва своето лекуване. Важно е да споменем, че аюрвечната месеца се разграничава радикално от западната медицина точно по своята методология на лекуване. 

Например, в случай че за западната медицина всяка болест би трябвало да се лекува от съответен доктор, специализирал в дадената област, то в Аюрведа лечителят следва да схваща от всяка от другите области на здравето, с цел да приложи лечебни способи. И тук точно се появяват тези 8 клона, които преглеждат обособените области на лекуване в Аюрведа, всяка от които аюрведа лекарят следва да може да практикува лекуване. 

Ето кои са тези осем области - те подхождат на западните области: педиатрия, обща медицина/вътрешни заболявания, психиатрия, унг, хирургия, токсикология, репродуктивна медицина и гериатрия.

Как лекува Аюрведа

В Аюрведа съществуват тнар. Доши - сили, които всеки човек демонстрира в себе си, а посредством Пракрути тест, може да дефинира коя е преобладаващата Доша енергия/конституция. По време на аюрведичен обзор лекарят дефинира коя от трите Доши - Пита, Кафа или Вата господства повече у вас. Така се дефинира и равнището на здраве и жизнеспособност, което съгласно Аюрведа се пояснява като съществуване на болест, в случай че има дисбаланс в една от трите Доши - или са доста интензивно проявени или в противен случай, едва проявени, може да се следи начало на болестотворен развой. Важно е и трите Доши да бъдат в баланс и на това точно ни учи Аюрведа лекарят.
Ако след обзор при аюрведичния врач, той откри съществуване на болестотворен развой в организма, ще ни насочи към съответни лечения с билкови артикули, разтривки и банкет на билкови лечебни препарати под формата на медикаменти.
Панчакарма и Пурвакарма са способите за лекуване в Аюрведа. Пурвакарма съставлява комплекс от подготвителни лечения, предшестващи Панчакарма процедурите. 
В Пурвакарма влизат всички външни процедури като омасляване на тялото, изпотяване, като задачата е да се изведат всички насъбрани в организма отрови. 
Панчакарма от своя страна са лечения, които имат по-дълбоко влияние. Тук се включват провокирано повръщане и слабително деяние, лечебна клизма, омасляване в региона на носа, филтриране на кръвта.
Любопитно е да се означи, че аюрведичната медицина има сериозна и доста висока степен на успеваемост по време на лекуването, също така лекува доста необятен набор от болести. 

В София можем да препоръчаме един от най-хубавите аюрведични центрове, в който работят екип то индийски лекари и терапевти - Аюрведа Клиник София. В центъра се организира лекуване с индийски висококачествени артикули, а лекарите са сертифицирани с дълготраен опит. Главният доктор доктор Махеш Гардже пък е бил персонален доктор на индийския министър ръководител.

В Банско също действа един доста сполучлив Аюрведа център, който работи от 2014 година - Аюрведа клиник Банско. Клиниката се обитава в първокласния петзвезден Лъки Банско СПА & Релакс, тъй че може да съчетаете здравословната отмора с Аюрведа лекуване.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР