Индия е известна с различния смисъл, който се влага в

...
Индия е известна с различния смисъл, който се влага в
Коментари Харесай

8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране

Индия е известна с другия смисъл, който се влага в храната и напитките, съставките в нея са освен носещи задоволеност и наслаждение, Ведическата кухня и Аюрведа са оставили дълготраен отпечатък и устременост към напълно естествените способи на лекуване. Многократно се е потвърдила като източник на незаменима информация по отношение на свойствата на разнообразни съставки и по какъв начин в композиция те могат да ни лекуват.

Зимата може да провокира доста сезонни болести, само че консумирането на храна и питиета съгласно сезона може да ускори имунитета ни, а в този момент ще забележим по какъв начин това да се случи с малко по-екзотични съставки.
Що се отнася до напитките, чаят и кафето са желани от множеството пред другите топли питиета през зимата. Излишъкът от питиета с високо наличие на кофеин обаче може да докара до дехидратация, което може в допълнение да аргументи запек, чувство за парене в стомаха и обостряне на признаците на тревога.
Докато първият ви инстинкт може да е да посегнете към чаша парещ чай, с цел да избегнете характерните за зимата неразположения, би трябвало да го замените с по-подхранваща и хидратираща напитка.

Въпреки че зимата може да понижи чувството за жадност, само че остава извънредно значимо да се поддържа подобаваща хидратация, с цел да се поддържа регулирането на температурата и функционалностите на тялото през целия ден. Изборът на топли или горещи супи и питиета, дружно с дневен банкет на осем чаши топла вода, е целесъобразна процедура през зимните месеци. Термогенните свойства на топлите питиета оказват помощ на тялото да резервира топлината, предизвиква интензивността и обезпечава непрекъсната хидратация в лицето на студеното време.

Билкови чайове
Ако сте фенове на чая, можете да изберете билкови чайове като мента, зелен чай, лайка, джинджифил и лимон. За да добавите здравословен привкус към чайовете, можете да добавите 2 супени лъжици накиснати семена от чиа, които са добър източник на омега 3 FFA.


Топъл зимен плодов пунш
Вземете плодов сок от ½ литър портокал, 250 мл сок от ананас и 250 мл сок от ябълка. Загрейте сместа от всички плодови сокове в тенджера и прибавете 1 приблизително огромна пръчка канела, няколко скилидки карамфил, индийско орехче и канела на прахуляк. Загрейте на слаб огън, оставете да къкри 20 минути и изключете котлона. Оставете леко да се охлади. След като стане топло, филтрирайте го и го сервирайте, като добавите пресни нарязани плодове като портокали, ябълка, лимонен сок и 2-3 супени лъжици накиснати семена от чиа, сервирайте топло. Тъй като съдържа цитрусов сок и подправки, те оказват помощ в битката против инфекцията и поддържат телесната температура.

Топла вода
Здравословна и възхитителна напитка може да се направи, като добавите резени краставица, лимон, портокал, мента, парче джинджифил към кана с гореща вода. След като сместа стане хладка, филтрирайте налятата вода. Действа и като детоксикатор.

Супи
Здравословни, както и питателни, зеленчукови супи или месни бульони, които са богати на витамини и минерали, могат да се одобряват за поддържане на хидратация, топлота и сила. Поръсването с пипер несъмнено оказва помощ при настинка/запушен нос.

Златно мляко
В тиган прибавете 2 чаши мляко, щипка куркума на прахуляк, черен пипер, канела и настърган джинджифил (½ инча). Смесете всички съставки и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да поври още 5 минути и сервирайте горещо. За наслада може да се добави 1 ч. л. мед (по желание). Куркумата има противовъзпалителни свойства, което оказва помощ за предотвратяване от инфекции през зимата. Всички подправки обезпечават топлота на тялото.


Топла вода с кимион
Добавете една чаша вода и една чаена лъжичка семена кимион или 1 супена лъжица кимион на прахуляк в тенджера и кипнете добре. Прецежда се и се пие топло. През зимата потреблението на хладка вода от кимион оказва помощ за облекчение на простуда и възпалено гърло заради горещия й темперамент. Има мощно антиконгестивно свойство и оказва помощ за изчистването на слузта, събрана в гърдите/дихателните пътища. Антибактериалното свойство на водата от кимион оказва помощ в битката против бактериите, причиняващи инфекции.

Чай с канела
Щипка канела на прахуляк може да се добави към врящата вода и да се вари за известно време. След това може да се филтрира и да се употребява с няколко капки мед и лимон. Това е здравословна и освежаваща напитка, която също оказва помощ за усилване на метаболизма през зимата.

Гореща ечемичена вода
Вземете ½ чаша ечемик дружно с 4 чаши вода. След като измиете ечемика, прибавете го към водата и гответе под налягане за 3 свирки. Прецедете водата и прибавете мирис по ваш избор като лимон, мед и други Ечемикът има отлични антиоксидантни свойства и също по този начин оказва помощ за поддържане на телесната температура и хидратация през зимата.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР