Индия блокира независимия информационен бюлетин The Kashmir Walla

...
Индийските власти са блокирали достъпа до независимия кашмирски информационен бюлетин
Коментари Харесай

Индийските власти са блокирали достъпа до независимия кашмирски информационен бюлетин The Kashmir Walla, твърди базираният в Шринагар издател.

„В събота, 19 август, се събудихме с нов смъртоносен удар, тъй като открихме, че достъпът до нашия уебсайт и акаунтите в социалните медии са блокирани“, каза персоналът на уебсайта в изявление в неделя.

Изданието каза, че неговият доставчик на услуги е потвърдил блокирането, заявявайки, че то е извършено от Министерството на електрониката и информационните технологии на Индия съгласно Закона за информационните технологии от 2000 г. – основен закон, приет през октомври 2000 г., който се занимава с киберпрестъпността и електронната търговия.< /p>

Потребители на социални медии и индийски новинарски издания публикуваха екранни снимки на съобщение, в което се казва: „Уебсайтът е блокиран съгласно заповед на Министерството на електрониката и информационните технологии съгласно Закона за ИТ от 2000 г.“

Няма незабавен коментар от правителството.

Служителите на Kashmir Walla казаха, че достъпът до акаунта на сайта в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter, е бил блокиран „в отговор на правно искане“ и че страницата му във Facebook е премахната.

Последната му публикация в X е от събота сутрин.

Служителите на Kashmir Walla казаха, че също са получили известие за изгонване и са започнали процеса на напускане на тяхната офис сграда в управлявания от Индия Кашмир.

„Получихме известие за изгонване от наемодателя на нашия офис в Сринагар и сме в процес на изгонване“, се казва в изявлението.

Натиск срещу кашмирски журналисти

Редакторът-основател на уебсайта, Фахад Шах, беше арестуван от индийската полиция по „антитерористичен“ закон миналата година. Той беше обвинен в „прославяне на тероризма“ и „разпространение на фалшиви новини“ на фона на засилващи се репресии срещу свободата на пресата в Хималайския регион.

Позовавайки се на ареста на Шах в изявлението на персонала, новинарският портал каза: „Държавната агенция за разследване (SIA) обискира нашия офис и дома на Шах в Сринагар. По време на акцията бяха иззети повечето от нашите джаджи, репортерите бяха разпитани и всички документи бяха проверени.“

„Оттогава нашият временен редактор е бил призоваван и разпитван от SIA многократно. Шах остава затворен в този случай в затвора Kot Bhalwal в Джаму – на 300 километра [186 мили] от дома.”

Саджад Гул, сътрудник на Kashmir Walla, беше арестуван във връзка с публикации в социалните медии миналия януари и остава в затвор в северния индийски щат Утар Прадеш съгласно Закона за обществената безопасност.

Редица кашмирски журналисти бяха арестувани, разпитвани и разследвани във връзка с тяхната работа, откакто индуисткото националистическо правителство на Индия отмени специалния статут на региона през 2019 г.


„Строгателна цензура“

Новинарският портал каза, че не е запознат с „специфичните“ причини за блокиране в Индия.

„Не сме получили никакво известие, нито има официална заповед относно тези действия, която досега е публично достояние“, се казва в него.

Персоналът каза, че блокирането е случай на „свиваща се цензура“.

В публикация на X бившият главен министър на Джаму и Кашмир Мехбуба мюфтия каза, че „един от малкото портали, които се осмелиха да говорят истината на властта“, е бил заглушен.

DIGIPUB News India Foundation, колектив от индийски новинарски организации, заяви, че затварянето на The Kashmir Walla без никакво предварително предупреждение е „още един акт на сплашване на журналисти в Кашмир“ и че журналистите „живеят със страха да не бъдат вкарани в затвора за дълги периоди при строги закони”.

„В тази среда, в която вече не могат да разчитат на индивидуалните свободи и свободите, гарантирани в конституцията, репортерите напуснаха терена“, каза медийният орган.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР