Индия активно участва в световната тенденция за дигиталните валути на

...
Индия активно участва в световната тенденция за дигиталните валути на
Коментари Харесай

Индия призовава кредиторите да приемат дигиталната рупия

Индия интензивно взе участие в международната наклонност за цифровите валути на централните банки (CBDC), като се причислява към голям брой държавни управления, които възприемат тази идея.

Резервната банка на Индия (РБИ) реализира забележителен прогрес в региона на CBDC, изключително посредством пилотни стратегии, включващи цифровата рупия.

Банкери, поискали да запазят анонимност, разкриха, че РБИ е призовала по-малките банки да си сътрудничат с финтех играчи или да разработят свои лични системи за пилотните планове за CBDC през тази година. Очаква се процесът на намиране на финтех сътрудници и оценка на разноските да отнеме към четири до пет месеца.

Струва си да се означи, че през предходната година РБИ организира тествания за CBDC, известни като e-rupees, както на пазарите на едро, по този начин и на дребно.

В момента в този пилотен план вземат участие няколко държавни и частни кредитори, в това число State Bank of India, Bank of Baroda, ICICI Bank, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank и Yes Bank.

Към юни 2023 година почти 1.3 милиона клиенти и 0.3 милиона търговци са употребявали цифровата рупия. Заместник-управителят на РБИ, Т Раби Санкар, си е сложил за цел до края на 2023 година да реализира един милион транзакции с CBDC дневно.

За да обезпечи безпроблемното използване, РБИ се стреми да включи повече банки в пилотните планове и да оцени всички евентуални проблеми. Процесът на подаване на искане за пилотна версия на CBDC до РБИ е в напреднал етап, като съгласно участник в срещата утвърждението се чака в границите на идващите един до два месеца.

Въпреки постигнатия прогрес някои консуматори споделиха в Twitter опасенията и недоволствата си по отношение на услугите в цифрови рупии, предоставяни от съответните им банки.

Действията на Индия са в сходство със международната наклонност за развиване на CBDC. Неотдавнашно изследване на Банката за интернационалните разплащания (БМР) предвижда, че до 2030 година ще бъдат основани 24 CBDC, като над 93% от банките по света интензивно изследват CBDC. Очаква се до 2030 година да бъдат въведени повече от 15 CBDC на дребно, наред с деветте CBDC на едро в обращение.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР