Индексът на цените на производител в Германия за октомври се

...
Индексът на цените на производител в Германия за октомври се
Коментари Харесай

Индексът на цените на производител в Германия се понижава за четвърти пореден месец

Индексът на цените на производител в Германия за октомври се намали с 11% на годишна база, както се очакваше от анализаторите, като в допълнение удължи спада от 14,7% през септември.

Това беше четвъртият следващ месец на уязвимост, главно породено от цените на силата и металите. Индексът регистрира главно продуктите на минното дело, енергетиката, производството и водната индустрия.

Намалението значително се дължи на повишените цени на суровините през предишния октомври, заради последствията от войната на Русия против Украйна. Оттогава цените спадат, защото пазарът се пренастройва, дружно благодарение на тавани на цените на силата в цяла Европа.

Инфлацията беше различен главен фактор през предходната година, пораждащ напън върху цените. Въпреки това нападателният цикъл на стягане на паричната политика, общопризнат от множеството централни банки, в това число Европейската централна банка (ЕЦБ), оказа помощ за доста намаление на цените.

През октомври 2023 година цените на силата паднаха с 27,9%, като разноските за електрическа енергия се намалиха с 36,2%. Петролните артикули се намалиха с 13,2%, до момента в който цените на горивата бяха също с 12,8% по-евтини.

Цените на металите се намалиха с 11,7% на годишна база, като феросплавите, чугунът и стоманата означиха спад от 18,9%. Стоките за междинно ползване също претърпяха удар, в допълнение натиснат от цените на дървесината, които паднаха със 17,9%. Цените на торовете и азота също паднаха с 45,5%, като фуражът за добитък също падна с 22,3%.

Въпреки това цените на стоките за нетрайна приложимост се усилиха много, като цените на консервираните зеленчуци и плодове се повишиха с 16%. Свинското месо също се повиши с 10,4%, като модифицираните картофи също скочиха с 29,4%. Дълготрайните артикули следваха сходен модел, като мебелите се покачиха с 4,8%, а машините с 5,4%.

Как това се отразява на останалата част от Европа?

Индексът на цените на производител в Германия е жизненоважен индикатор за инфлацията в най-голямата стопанска система в Европа. По този метод рухването на PPI за четвърти следващ месец може да бъде значима информация, която ЕЦБ взема поради при идващото си решение за паричната политика.

В момента лихвеният % на ЕЦБ е избран на 4%, защото централната банка към този момент е спряла своя цикъл на стягане на паричната политика.

Това е изключително правилно, защото Германия сега също се бори с намаляване на търсенето на всички места, изключително що се отнася до силата. Международната енергийна асоциация пресмята, че страната може да претърпи спад в търсенето на нефт от към 90 000 барела дневно тази година, най-много заради охлаждането на търсенето на нафта и дизел.

Германското жилищно строителство също е доста потиснато, доста под задачата на канцлера Олаф Шолц от 400 000 нови къщи годишно. Въпреки че намаляването на основни междинни материали като дърво, метали и сила може да помогне ненапълно, в последна сметка към момента се чака слабото търсене да натежи промишлеността.

Европейският съюз обаче е по-оптимистично надъхан за растежа на Германия, като прави оценка растеж на брутния вътрешен артикул от 0,8% през 2024 година и 1,25% през 2025 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР