Индексът на потребителските цени в Китай се повиши през август,

...
Индексът на потребителските цени в Китай се повиши през август,
Коментари Харесай

Китай излезе от дефлацията с възстановяването на цените през август

Индексът на потребителските цени в Китай се увеличи през август, като втората по величина стопанска система в света излезе от дефлацията, сочат публични данни.


През предишния месец показателят на потребителските цени, който е главният измерител на инфлацията, се е повишил с 0,1% на годишна база, заяви Националното статистическо бюро, съобщи Агенция Франс Прес.

През юли Китай за малко изпадна в дефлация за първи път от повече от две години, като цените спаднаха с 0,3% на годишна база.

Анализаторите, интервюирани от Блумбърг, чакаха възобновяване през август с 0,2% на годишна база.

Дефлацията демонстрира понижаване на цените на стоките и услугите и е противоположна на инфлацията.

В края на 2020 година и началото на 2021 година Китай претърпя къс интервал на дефлация, дължащ се значително на срив в цената на свинското месо - най-широко употребяваното месо в страната.

Преди това последният дефлационен интервал е бил през 2009 година

Въпреки възобновяване през август доста анализатори не изключват повторна дефлация през идващите месеци, заради забавянето на главните мотори на растежа в Китай и откакто през юни младежката безработица доближи рекордно равнище от над 20%.

През август управляващите преустановиха публикуването на публични данни за младежката безработица.

Кризата в бранша на недвижимите парцели, който от дълго време обезпечава към една четвърт от Брутният вътрешен продукт на Китай, съставлява съществена спънка за възобновяване, до момента в който износът, който обичайно е главен мотор на растежа, също понижава.

Според формалните статистически данни износът е намалял през август с 8,8% на годишна база, като това е четвърти следващ месец на спад, защото слабото търсене в чужбина продължава да се отразява отрицателно.

Спадът оказва директно въздействие върху заетостта, тъй като десетките хиляди експортни компании в Китай понасят главната тежест. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР