Индексът на мюнхенския институт Ифо (Ifo), отразяващ бизнес климата сред

...
Индексът на мюнхенския институт Ифо (Ifo), отразяващ бизнес климата сред
Коментари Харесай

Бизнес климатът в жилищното строителство в Германия достигна историческо дъно

Индексът на мюнхенския институт " Ифо " (Ifo), отразяващ бизнес климата измежду фирмите в бранша на жилищното строителство, е достигнал най-ниската си стойност, откогато е въведен, заяви аналитичният център в имейл, осведоми Българска телеграфна агенция.

Показателят, който отразява настройките на строителните компании за положението на бизнеса им, се е намалил през декември до -56,8 пункта, което е спад от -54,4 пункта през предходния месец. Това е най-ниското му равнище, откогато през 1991 година стартира да се организира изследването.

Недоволството от сегашната обстановка " ескалира ", показва " Ифо ". Компаниите от бранша на жилищното строителство в Германия се притесняват, че ще претърпят още финансови загуби през първата половина на 2024 година

" Въпреки че лихвените проценти по жилищните заеми в последно време понижават, към момента няма признаци, че обстановката се усъвършенства ", показва Клаус Волрабе, шеф на отдела за изследвания в " Ифо ".  

" Тези извънредно отрицателни настройки демонстрират, че фирмите сега са изгубили вяра. Перспективите за 2024 година са мрачни ", отбелязва Волрабе. 

Сред аргументите за отрицателните настройки на фирмите от бранша е и фактът, че клиенти са отменили редица поръчки. През декември 22,1 % от участниците в изследването на " Ифо " са съобщили за спрени планове, които са им били предоставени. При проучването, извършено през ноември, това са показали 21,5 % от фирмите, които са взели участие в него. 

Общо 56,9 % от компаниите, интервюирани през декември, означават, че са получили " прекомерно малко " поръчки.

" 2023 година беше извънредно сложна година за жилищното строителство на фона на фрапантното повишаване на разноските на фирмите в строителния бранш и на високите лихви, които оскъпиха кредитирането ",  показва още Волрабе. Той отбелязва, че строителните компании " са навлезли по-бавно в рецесията " и са изпълнявали дълготрайни поръчки, което е предотвратило " още по-голям спад " в бранша.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР