Имунните клетки на човешкото тяло се борят вирусите, бактериалните микроби

...
Имунните клетки на човешкото тяло се борят вирусите, бактериалните микроби
Коментари Харесай

Изследване показва как имунните клетки могат да бъдат обучени за битка с инфекциите

Имунните кафези на човешкото тяло се борят вирусите, бактериалните микроби и други сходни нашественици. Те обаче могат да бъдат препрограмирани (или „ подготвени “) по подобен метод, че да откликват още по-агресивно на закани от този вид. Това считат учени от Калифорнийския университет - Лос Анджелис, които са разкрили фундаменталното предписание, обвързвано с този развой, в съответен клас кафези.

В изследване, оповестено на 18 юни в научното издание Science , откривателите разпознават основен молекулярен механизъм в границите на макрофагите (клетки на вродената имунна система, борещи се с инфекциите), който дефинира дали (и какъв брой добре) въпросните кафези могат да бъдат подготвени. Тези открития биха могли да спомогнат за основаването на бъдещи таргетирани тактики, подобряващи функционалността на имунната система.

„ Подобно на боец или спортист, клетките на вродената имунна система могат да бъдат подготвени въз основа на минали прекарвания и да бъдат превърнати в по-ефективни против инфекциите бойци “, споделя клиничният професор и водещ създател на изследването Куен Ченг от Калифорнийския университет - Лос Анджелис. Той обаче отбелязва, че в предходни проучвания експертите са забелязали, че някои преживявания наподобяват по-подходящи за имунно образование от други. „ Това изненадващо изобретение ни стимулира да се опитаме да разберем по-добре разпоредбите, които управляват този развой. “

Дали имунното образование може да се реализира или не зависи от това по какъв начин тъкмо е проведено ДНК-то на клетките. Така да вземем за пример в ядрото на човешката клетка (което е толкоз малко, че не може да се види с невъоръжено око) би трябвало да се вметнат над 1,8 метра ДНК. За да стане това допустимо, ДНК-то е компактно омотано към хромозомите.

Само избрани райони на ДНК-то остават открити и налични и единствено гените в тези налични райони могат да откликнат на инфекцията и да подхванат борба с нея, споделя старши създателят на изследването Александър Хофман, професор по микробиология и началник на Института за квантитивни и изчислителни бионауки.

Ако обаче микрофагите бъдат подтиквани по характерен метод – да вземем за пример чрез субстанция, извлечена от бацил или патоген, както кардинално прави имунизацията – до неотдавна компактните ДНК-региони могат да се размотаят. Това от своя страна излага навън нови гени, които ще разрешат на клетките да откликнат по-агресивно, на процедура те се „ образоват “ да се преборят със идната зараза по-ефективно, добавя Хофман.

Новото проучване разкрива, че прецизната динамичност на основна имунна сигнална молекула в макрофагите, наречена NFκB, дефинира дали това размотаване и излагане на гени настава или не. Освен това изследователите оповестяват, че самата динамична интензивност на NFκB се дефинира от точния вид извънклетъчен тласък, въведен в макрофага.

" Важното в тази ситуация е, че нашето изследване демонстрира, че вродените имунни кафези могат да бъдат подготвени да стават по-агресивни единствено от опредлени тласъци. - казва Ченг. 0 Тази специфика е от решаващо значение за човешкото здраве, защото вярното образование е значимо за ефикасна битка с инфекцията, само че неправилното може да докара до прекалено инфектиране и автоимунитет, което от своя страна да нанесе обилни вреди. "

NFκB оказва помощ на имунните кафези да разпознават надвисналите закани. Когато рецепторите на имунните кафези открият заплашителни външни тласъци, те задействат молекулата NFκB вътре в клетката. Динамиката на NFκB - т.е. по какъв начин се държи във времето - образува език, сходен на морзовата писменост, чрез който се предава информация за идентичността на външната опасност към ДНК-то и му споделя кои гени да приготви за борба.

Конкретната „ дума “ от този код, която NFκB употребява, с цел да каже на ДНК-то да се разгъне, зависи от това дали NFκB осцилира или е постоянна в продължение на 8 или повече часа след " срещата " с даден стимул. Осцилиращата сигнална молекула NFκB се натрупва в ядрото на макрофага, по-късно се реалокира в цитоплазмата, а най-после се връща в ядрото на цикли - съвсем като люлеещо се махало. Неосцилиращата (или стабилна) NFκB се реалокира в ядрото и остава там няколко часа.

С помощта на съвременна микроскопия изследователите наблюдават интензивността на NFκB в макрофаги, извлечени от костния мозък на здрави мишки - в частност те се интересуват по какъв начин точни динамиката на молекулата се трансформира в отговор на няколко разнообразни тласъка. Именно по този начин откриват, че сигналната амолекула NFκB е обучила сполучливо макрофагите - т.е. довела е до разгъването на ДНК-то и излагането на нови гени за битка с инфекциите - единствено когато тласъкът индуцира неосцилираща интензивност на NFκB.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР