Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава

...
Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава
Коментари Харесай

Имунната система помни и стреса, и радостта

Имунитетът е удивителната мощ на организма ни да се освобождава от следствията на неподходящите фактори, които са причина за всевъзможни болести. Той ни пази освен от бактериите и вирусите, само че от промените на клетъчно равнище, водещи до прибързано остаряване и ракови болести, оповестява БНР.

Лекарите разграничават два типа имунитет.

Хормоналният (вроден) имунитет включва кръвта, лимфата и системата на комплемента (допълва антителата). Тази част пречиства организма от шлаките, подхранва го с потребни субстанции, доставя го със „ здрава”, чиста кръв. Тя дава отговор и за образуването на антитела, към които се отнасят така наречен В-клетки, образуващи се в костния мозък и стволовите кафези. Реагира по един и същи метод всякога.

Клетъчният (специфичен) имунитет се състои от Т-клетки (принадлежат към групата на белите кръвни клетки). Именно той ни пази от вирусите и микробите, радиацията, напрежението и алергичните реакции. Реагира и въз основа на паметта си (от предходни заразявания например).

"Има известно подценяване, само че имунната система е извънредно значима – акцентира доктор Снежина Михайлова. – Сред особеностите й е нейната памет. Освен това клетките на имунната система непрекъснато „ поддържат връзка “ между тях ", разяснява доктор Снежина Михайлова, имунолог в УМБАЛ "Александровска "

Специалистът изясни по какъв начин може да се изследва положението на имунитета, уточни есента и пролетта като сериозни сезони и за тази защитна система, както и факторите, които въздействат негативно (стрес, нездравословно хранене и навици), както и позитивно (сън, отмора, физическа интензивност, разнообразна храна, положителни емоции).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР