“Imperare sibi – maximum imperium est* е сентенция на Сенека,

...
“Imperare sibi – maximum imperium est* е сентенция на Сенека,
Коментари Харесай

Да повикаш ВОЛЯТА на помощ

“Imperare sibi – maximum imperium est* ” е поговорка на Сенека, която постоянно ми се е коствала връх във връзка с опциите на всеки. Това да умееш да използваш себе си като най-хубавото, което имаш, с цел да постигнеш задачите си звучи прелестно и толкоз същинско, че от време на време остава единствено на думи. Волята да го следваш се изпарява след първия (при някои след осмия) “препъни камък ” и остава единствено неудовлетвореността и мисълта “Не мога да се оправя ”. Тогава идва време да се повика на помощ волята. Напоследък постоянно я съпоставят с мускул, който би трябвало да се тренира и почита. Да, някои хора я имат по дифолт - мощна и непоколебима, за други тя е като идеал - отдалечен и покрит от неизпълнени обещания.

Има ли обаче рецепта за една добре завършена и услужлива в сложни моменти, воля?

Има - “Нито ден без линия ”, този път думите са на художника Апелес. Казано другояче, каквото и да правиш, прави го всеки ден въпреки и по-малко, това ще те води до съвършенството, което търсиш.

Волята и самодисциплината не са запазена марка на военнослужещите и си имат своите по леки форми, които са доста потребни в всекидневието и могат да ни оказват помощ да работим върху държанието и реакциите си, вместо да се ръководим сляпо от тях. Разбира се има положителни импулси, само че има и такива, на които по-добре да не се отдаваме, колкото и да се залъгваме, че можем да си го позволим. Влагането на старания в трениране на волята ни, напълно не е отегчително, а в противен случай, колкото повече я упражняваме, толкоз повече се усещаме като деен фактор в обстановките, в които влизаме.

Волята ни оказва помощ да преодолеем нездравословните мисли, усеща или дейности. Eстествено концепцията, че си в положение да правиш всичко от време на време може и да не е толкоз здравословна колкото си мислим. По някое време има заплаха да стартираме да се впускаме в какво ли не, с цел да покажем какъв брой сме мощни и волеви. В тези случаи както при всяка прекаленост, резултатът е предупреден. И въпреки всичко умереното трениране на волята сигурно е от изгода за духа и прочувственото ни положение.

“И почнали братята да викат … волята ”

Като я викаш всеки ден, волята рано или късно идва, с цел да ти послужи в нужното време. Преодоляването на дребни трудности и изпитването на волята в “експериментални ” условия има лавинообразен резултат. Колкото повече усещаме, че можем да се накараме да създадем нещо, макар мързела, неналичието на време и други извинения, толкоз повече желаеме да реализираме. Без да ставаме “фитнес фанатици ”, можем да опитаме някоя от следните тренировки.

За предмишница

Ако има чинии в мивката, да ги измием, без никакво отсрочване, без да оставяме нежеланието да ни надвие. Тази дребна победа всеки ден ще повлече още след себе си.

За цялото тяло
Когато дискът с извършения или картата за аеробика си стоят някъде и прашасват, просто отделете една две минути за някакво физическо упражнение, каквото и да е то, и ще видите, че отлагането и скатаването са изцяло непотребни, това в действителност са чудесни неща, които можете да дадете на тялото си.

За коремни мускули
Когато желаете да си хапнете нещо нездравословно, цялостно с бързи въглехидрати и с висок гликемичен показател единствено за една секунда се замислете. Това в действителност не е никакъв подарък към нас самите, а тъкмо противоположното, щета. Освен това с едно възпиране получаваме две неща - упражнение за волята и отмора за стомаха ни.

За глава
Всеки път, когато усетите, че си мислите негативни неща, въвличате се във мислени страхове и отрицателни страсти, спирайте на време. Не си позволявайте да се отдавате на сходни нездравословни мозъчни действия и тренирайте волята си да ги отхвърляте.

И като сме почнали с поговорките (явно не е толкоз елементарно викането на волята без мантри) да приключим с още една много вдъхновяваща - “Fortuna volentem ducit, nolentem trahit** ”. Така или другояче сме в колелото на живота и с воля нещата стават доста по-лесно, в сравнение с без. И не забравяйте - колкото повече, толкоз повече.

*Да управляваш себе си е най-голямата власт

** Съдбата води искащия, а неискащия влачи.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР