Имотните сделки в България масово се сключват на данъчна оценка,

...
Имотните сделки в България масово се сключват на данъчна оценка,
Коментари Харесай

АЗП: Сделките с имоти в България масово се сключват на данъчна оценка

Имотните покупко-продажби в България всеобщо се подписват на данъчна оценка, а не на действителна стойност. Останалата стойност нормално се записва в контракта като наказателна клауза, в случай че се стигне до неговото повреждане, сигнализират от Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП), представени от Economic.bg.

Събитията от последните дни демонстрират образно какъв брой е огромна ножицата на пазарните стойности на парцели и тези по данъчна оценка, настояват от АЗП и упорстват за промени в закона по метод, който да пази интереса на купувачите и страната.

Пазарната цена на даден парцел е тази, която договорят двете страни и тя може да бъде друга, даже в една и съща постройка. И това по никакъв метод не се възпира от нормативни или законови уредби. В момента не е нелегално да се придобива благосъстоятелност на стойност към данъчните оценки за регионите. Това е предпазен механизъм за гарантиране на заплащания освен по покупко-продажбите за придобиване на недвижима благосъстоятелност, само че и за образуване на таксата – налог придобиване, настояват от АЗП. От Асоциацията оферират налог за придобиване на първо жилище да бъде понижен за да не бъдат ощетявани потребителите с високи такси. Така ще се изсветли повече пазарът и като мярка, която да подкрепи младите фамилии.

В първокласните здания, в които са закупени парцели от представители на властта, цената на квадратен метър е към 2000 евро. Но това е офертна цена, а за жалост в България няма никаква статистика за пазарни стойности. Въобще не е ясно дали се реализират покупко-продажби на сходни цени в София, които доближават до тези във Виена, Будапеща, Прага и други европейски столици. Или става въпрос за спекулации от страна на строителните и брокерските компании. Никой не води статистика и за продажбите на данъчна оценка. Държавата, общините и ние като общество губим средства от сходни покупко-продажби на занижени стойности, безапелационни са от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Те настояват, че строителните и брокерски компании имат господстващо състояние на пазара, а крайният резултат е за сметка на елементарните граждани-потребителите, които може да попаднат в ръцете на събирачите на вземания - колекторските компании.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР