Справедливо ли е един нов учебник да изисква много повече одобрение, отколкото използването на AI инструменти в класната стая?

...
Илюстрация на ученици, използващи AI в класната стая - Авторски права Midjourney/Euronews
Коментари Харесай

Илюстрация на ученици, използващи AI в класната стая Илюстрация на ученици, използващи AI в класната стая - Авторски права Midjourney/Euronews От Стефания Джанини, ръководител на образованието, ЮНЕСКО Публикувано на 08.04.2023 г. - 12:46 ч.•Обновена 12:48 ч. Мненията, изразени в тази статия, са на автора и по никакъв начин не отразяват редакционната позиция на Euronews.

Образованието има специално задължение да бъде прецизно настроено към рисковете от ИИ. В този момент не трябва да бъдем толкова заслепени от неговите еволюционни скокове, че да пренебрегнем тези рискове, пише Стефания Джанини.

Използването на генериращ AI в училищата се разпространява с бързи темпове, с тревожна липса на проверки, правила или разпоредби.

Убеден съм, че тези инструменти за изкуствен интелект отварят нови хоризонти за образованието, което може да бъде от полза за учащи и учители.

В същото време съм загрижен, че тяхното приемане често се извършва без всеки преглед, въпреки че капацитетът на тези инструменти за пристрастност и сериозни фактически грешки са широко признати факти.

ИИ може да бъде използван, противно на популярните предложения

Защо са „нормалните“ проверки и балансите, прилагани към учебните материали, не се прилагат към използването на генериращ AI като ChatGPT в класната стая?

До известна степен генеративният AI е мистерия за неговите дизайнери; големите езикови AI модели, които захранват AI, често се описват като „експериментални“ от техните разработчици.

Ако собствените им създатели все още не разбират защо големите езикови модели халюцинират факти, тогава трябва да спрем веднага и да направим пауза за помислих, преди да пуснем тази технология върху обучаемите.

Имаме строги правила в много страни, които контролират и ограничават използването на технология, за която е известно, че е опасна или все още е твърде нова, за да оправдае широко или неконтролирано пускане.

Образователната сфера е тази, в която регулаторът трябва да упражнява контрол, дори ако днес това не се случва на свободния пазар.

Притесненията за поверителността, предизвикани от неволите на ChatGPT, толкова лоши ли са, колкото изглеждат?

Използването на AI може да бъде използвано или ограничено, както е в случая с други технологии, въпреки че стана популярно да се предполага, че това някак си е неосъществимо.

Имаме строги правила в много държави, които контролират и ограничават използването на технология, за която е известно, че е опасна или все още е твърде нова, за да оправдае широко или неконтролирано пускане.

Въпреки че тези правила може да не винаги са перфектни, те са доста ефективни.

Трябва да се тревожим за училищата без учители и образованието без училище

През май , глобално проучване на ЮНЕСКО сред над 450 училища и университети установи, че по-малко от 10% са разработили институционални политики или официални насоки за използването на генеративни AI приложения.

В повечето страни времето, стъпките и разрешенията, необходими за валидиране на нов учебник, далеч надхвърлят тези, необходими за преместване на генеративни AI помощни програми в училищата и класните стаи.

Учебниците обикновено се оценяват за точност на съдържанието, съобразяване с възрастта, уместност на педагогиката и точност на съдържанието.

Притеснявам се, че внезапната поява на нови генеративни AI инструменти може да ускори стремежа към автоматизация на обучението: училища без учители и образование без училище.

Освен това те се оценяват за културна и социална пригодност, което включва проверки за защита срещу пристрастия, преди да бъдат използвани в класната стая.

Холандските средни училища ще наложат пълна забрана на мобилните телефони

Въпреки че всички виждаме положителното въздействието на персонализираните учебни пътеки, независимо дали се отнася до съдържание, методология на преподаване или педагогика, притеснявам се, че внезапното навлизане на нови генеративни AI инструменти може да ускори стремежа към автоматизация на обучението: училища без учители и образование без училище.

Вместо това трябва да се стремим към точно обратното на такова дистопично бъдеще; трябва да повишим статуса на учителите и никога да не се съмняваме в решаващото значение на посещаването на училище.

Достъп, креативност и въображение

Образованието е дълбоко човешки акт, вкоренен в социалното взаимодействие. Като такова, образованието трябва да използва технологии, за да даде възможност на креативността и въображението на учащите.

Също така трябва да се използва, за да се даде възможност на учителите да улеснят достъпа до множество източници на информация и знания, като същевременно дават приоритет на социално-емоционалното обучение и умения.

По време на пандемията от COVID-19, когато цифровите технологиите се превърнаха в основна среда за образование, станахме свидетели на страданието на много ученици както академично, умствено, така и социално.

Интернет и лаптопите не бяха приети веднага в училищата след изобретяването им. Открихме продуктивни начини да ги интегрираме, но това не беше процес за една нощ.

Инвестициите в училищата и в учителите са единственият начин за решаване на проблема, който днес, в зората на ерата на ИИ, повече от 750 милиона души все още не могат да четат или пишат SMS.

Доказателствата показват, че добрите училища и учители могат да разрешат това постоянно образователно предизвикателство — въпреки това светът продължава да не ги финансира достатъчно.

ЮНЕСКО призовава училищата по света да забранят смартфоните в класната стая

По време на моята кариера съм бил свидетел на поне четири цифрови революции: появата и разпространението на персонални компютри; разширяването на интернет и търсенето; възходът на социалните медии; и нарастващото повсеместно разпространение на мобилните компютри и свързаността.

Интернет и лаптопите не бяха приети веднага в училищата след изобретяването им. Открихме продуктивни начини да ги интегрираме, но това не беше процес за една нощ.

Зашеметяващите еволюционни скокове на ИИ не трябва да ни отвличат вниманието от неговите рискове

Годишният доклад на ЮНЕСКО за образованието, Глобалното образование Току-що беше публикуван доклад за мониторинг, фокусиран върху използването на технологии в образованието.

Докладът призовава държавите внимателно да обмислят използването на технологии в своите училища, като предупреждава, че общите разпоредби може да не са достатъчни за образователния сектор.

Образованието има специално задължение да бъдете прецизно настроени към рисковете от ИИ – както известните рискове, така и тези, които току-що започват да се виждат.

За валидиране на нови и сложни приложения на ИИ за официално използване в училищата ЮНЕСКО призовава министерствата на образование, за да изградят своя капацитет в координация с други регулаторни клонове на правителството, по-специално тези, които регулират технологиите.

През 2021 г. ЮНЕСКО накара своите държави-членки да постигнат историческо споразумение относно принципите, които трябва да стоят в основата на дизайна и използването на AI навсякъде по света.

Препоръката на ЮНЕСКО относно етиката на изкуствения интелект ясно посочва, че е задължение на правителствата по целия свят да гарантират, че ИИ винаги се придържа към принципите на безопасност, приобщаване, разнообразие, прозрачност и качество.

Учениците използват ChatGPT, за да си пишат домашните. Трябва ли училищата да забранят AI инструментите или да ги приемат?

Образованието има специално задължение да бъде прецизно настроено към рисковете от AI - както известните рискове, така и тези, които едва сега се появяват.

В този момент не трябва да бъдем толкова заслепени от неговите еволюционни скокове, че да пренебрегнем тези рискове, но чрез балансиран подход към ИИ трябва да можем да отключим неговия потенциал за подобряване на обучението и бъдещето на образованието.

Стефания Джанини е помощник генерален директор по образованието в ЮНЕСКО.

В Euronews вярваме, че всички мнения имат значение. Свържете се с нас на [email protected], за да изпратите предложения или предложения и да станете част от разговора.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР