Името Северна Македония крие много „подводни камъни“. Това каза в

...
Името Северна Македония крие много „подводни камъни“. Това каза в
Коментари Харесай

Първанов: Името Северна Македония крие много „подводни камъни“

Името Северна Македония крие доста „ подводни камъни “. Това сподели в Благоевград президентът на България в интервала 2002 – 2012 година Георги Първанов във връзка контракта сред Македония и Гърция за преименуването на Македония в Северна Македония, съобщи „ Фокус “.

Първанов напомни, че по-рано Политическа партия АБВ е реагирала доста внезапно и на предлагането прилежащата ни страна да носи името „ Илинденска Македония “. „ Не знам какъв брой души по българските върхове са прочели този контракт, само че аз мисля, че той би трябвало да се прочете доста добре от българската дипломация и българските политици. В мненията към него – и на Заев и на Ципрас, които аз доста почитам като политици, бранещи своя интерес, излиза наяве, че Скопие се отхвърля от концепцията за античното минало на тази страна ", сподели още той.
По думите му това е разказано с доста елементи и детайлности, които са разказани, за разлика от нашия контракт, който повтаря декларацията на Костов и Георгиевски от края на предишния век. Президентът Първанов акцентира, че в гръко-македонския контракт нещата са разказани доста детайлно.
„ Да, няма да има летище „ Александър Македонски ". Да, няма да ги има другите исторически знаци, само че тогава идва разумното – нищо по-естествено от това в търсенето на одобряването на своята еднаквост, младата Северномакедонска страна да подчертава неистово в Илинденските корени “, акцентира президентът Първанов. Той добави, че няма човек, който да не е осведомен с историята, който да не може да направи разлика сред Илинден 1903 година и Илинден 1944 година, когато е антифашисткото заседание на Македония.
„ Това заседание от 1944 година взема решението за присъединението на Република Македония като съставна и федеративна част на Югославия. Къде са концепциите на илинденци от 1903 година и къде е това решение? Разликата е голяма “, съобщи президентът Първанов. Той добави, че доста се е надявал и продължава към момента да се надява, че Заев ще изтръгне антибългарското жило на македонизма. „ Дори и това да се случи, то това би било в действителност нещо значимо на този стадий. И в случай че предходната година това не изглеждаше невероятно, то в този момент го слагам под леко подозрение.
За това и нашето предложение бе тази междудисциплинарна комисия, която беше основана по силата на българо-македонския контракт да напише някаква основа, някаква обща позиция, която да се употребява от нашите държавници, политици и хора, които ще изнасят речи във връзка с Илинден и българо-македонските контакти “, добави президентът Първанов. По думите му това е било препоръчано с ясното творение, че надали ще се случи. „ Но то е извънредно належащо, поради опасението, че казаното от премиера Заев и ръководителят на Народното събрание Джафери, в този момент ще се повтори. Ако не безусловно, то в подобен тип. И стои въпросът по какъв начин ние българите означаваме Илинденско-Преображенското въстание? “, разяснява президентът Първанов.
Той напомни, че 100-годишнината от въстанието е била едно неповторимо събитие. „ Аз помня по какъв начин при мен пристигнаха учените от Българска академия на науките, предложиха го и го направихме национално честване. До тогава настрана Петрова равнища, настрана Предел не чак толкоз, колкото на Попови ливади. Имаше национално честване преди 15 години в София и на Предел и на Петрова равнища – местата на българската опозиция, на революционното придвижване, а в този момент какво вършим? Можем да вървим, да присъстваме взаимно на сходни тържества, тъй като предходната година беше наличие, а не присъединяване. Ако ти не участваш със своя позиция и политика, в случай че присъстваш, ти дефакто признаваш и капитулираш пред един тези, които са неприемливи “, съобщи президентът Първанов. По мотив концепцията на участието на Македония в НАТО и Европейският съюз, той съобщи, че твърдо я поддържа, само че попита: „ Защо ние да плащаме сметката “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР