Името на Николай Амосов не става известно, когато извършва първите

...
Името на Николай Амосов не става известно, когато извършва първите
Коментари Харесай

Лекарите лекуват болестите, със здраве трябва да се сдобиете сами ~ Николай АМОСОВ

Името на Николай Амосов не оказва се, когато прави първите сърдечни интервенции. Славата идва при кардиохирурга, когато неговите книги за здравословен метод на живот се снабдяват с голяма читателска аудитория.
Човекът, станал пионер в региона на сърдечните интервенции чудесно знае какво значи да имаш стоманени нерви, да поемаш отговорност, да работиш на границата сред живота и гибелта.
Бъдещият хирург се ражда през 1913 година в Киев, наследник на акушерка, която оказва помощ на родилките в родното си село. Майката възпитава сина си сама, живеят на ръба на бедността. Медицинските познания, добити след довеждане докрай на университета, Амосов усвоява в суровите условия на военно-полевата хирургия. Мобилната болница се придвижва на коне по линия на сраженията. През ръцете на Амосов и неговия екип от петима души, минават над 40000 ранени бойци.
Първите опити да помогне на деца с тежък недостатък на сърцето, Амосов прави през 1955 година. Първата сполучлива интервенция, извършена благодарение на основаната от Амосов система за изкуствено кръвообращение се състои през 1960 година Две години по-късно, хирургът изобретява специфични изкуствени клапи за сърце. И вероятно е щял да осъществя още доста блестящи хрумвания, в случай че не било личното  му сърце. Изтощен от тежката работа, лекарят страда и се упреква за всяка позволена неточност, за всеки смъртен случай по време на интервенция. След като не съумява да избави малко момиче с недостатък на сърцето,
Николай Михайлович изпада в дълбока тежка рецесия.
За да се  справи с това положение, той стартира да записва своите прекарвания – по този начин се появява първата му книга, отпечатана в три милионен тираж, последвана от нова препечатка от 10 милиона. Удивително откровен, извънредно непоколебим към себе си, човек, който демонстрира геройство и съчувствие към пациентите – с тези качества Амосов печели сърцата на милиони хора.
Навярно това е повода, в напреднала възраст, след тежка интервенция, той да сътвори лична здравословна система за натоварване и ограничавания, а кои са основните правила и препоръки на гениалния доктор, споделяме в идващия текст.

Не се надявайте, че лекарите ще ви създадат здрави.
Те могат да спасят живот, даже да излекуват заболяването и да ви изведат на стартовата линия. За да живеете надеждно обаче, нужно е да разчитате единствено на себе си. Не мога да подценявам могъществото на медицината, тъй като й послужвам цялостен живот. Но също по този начин, познавам същността на здравето – на доктрина и на процедура.

Лекарите лекуват заболяванията, със здраве би трябвало да се сдобиете сами.
Защото здравето – това са „ аварийните мощности “ на органите, на цялата ни физиология. Те са нужни, с цел да поддържаме естествени витални индикатори – неподвижен и при натоварвания – физически и душевен, а също по този начин и с цел да не се разболеем, а даже да се разболеем – да не умрем. Например, с цел да не скачат кръвното и пулсът повече от път и половина при извършения или тичане, а задъхването да се успокои по-бързо. За да не се опасяваме от течението, простудите да минават бързо без медикаменти. Изобщо, с цел да можем добре да работим, спим, ядем и пием. Такива „ мощности ” не се добиват с медикаменти. Единствено с подготовка и извършения. И още – с упорита работа, самообладание и устойчивост към мраз, жега, апетит и отмалялост.

Сериозните заболявания най-често идват от неблагоразумен метод на живот.
Всеки знае, какво е болежка и болест. Досадно разстройство на другите функционалности, които пречат на щастието и даже на живота. Причините за заболяванията също са известни – външни фактори (инфекция, екология, публични сътресения), личното безразсъдно държание, от време на време и вродените недостатъци. Продължавам да настоявам, че природата на индивида е жилава и здрава, най-малко при множеството от нас е такава. Дребните болести са неизбежни, само че сериозните най-често идват от неблагоразумен метод на живот - намалени запаси на организма заради нетрениране. Външните условия, като беднотия и стрес са на второ място.

Тренировката на аварийните мощности би трябвало да е рационална.
Това значи постепенна, само че упорита работа и извършения. Нищо автентично не съм измислил, само че ето три основни точки, които да ви ориентират:

Храна с най-малко мазнини, 300 гр плодове и зеленчуци всеки ден;

Упражнения – те са нужни на всички нас – на децата, а и на възрастните още повече. За положителното здраве е нужно най-малко час дневно да сте ангажирани с физическа активност или извършения – в случай че имате време и воля за това. От изгода ще ви бъдат даже 20 – 30 минути гимнастика или извършения с тежести от 2 – 5 кг;

Управление на душeвността - третата точка е най-трудна от всички. Учете се да властвате над себе си, да се владеете. Много предписания има за това, само че аз имам своя – когато напрежението е голямо и се е отделил доста адреналин, конкретизирам вниманието си върху ритмично незадълбочено дишане и се пробвам да отпусна мускулите си. Най-доброто в подобен миг е да се направи енергична гимнастика, стига ситуацията да го разрешава. Физическото натоварване оказва помощ да се намали адреналина и защищава кръвоносните съдове и органите от конвулсии. Животните вземат решение стресовите обстановки с бягство или с борби, на нас това не ни е позволено;

Интересно е за какво хората по този начин постоянно боледуват?
Мисля, че в случай че хората водят верен метод на живот, те ще бъдат здрави. За жал, това изисква старания и воля, а у хората волята е слаба. Запомнете – в света има доста, доста некадърни лекари. Не всички са такива, има положителни, схваща се… Много заблуди има и в здравната просвета. Често това се случва поради неправилна оценка на статистическите данни. Увеличили ли са се в действителност случаите на раково заболели хора? А някой отчел ли е обстоятелството, с какъв брой се е нараснала продължителността на живота на хората в наши дни и обстоятелството, че най-често от рак страдат точно възрастните хора?

Организмът има мощни защитни сили – имунна система, механизми за отплата. Те работят дейно, просто е належащо да им се даде време. Добре е да знаете, че множеството леки болести минават сами, докторските илачи единствено подкрепят естественото излекуване.

Ако по щастлива случайност сте попаднали на добър доктор, пазете го и не го безпокойте ненужно.
Запомнете – лекарят е повече от елементарен експерт. Той не е водопроводчик. Указанията на доктора изпълнявате… съгласно личния си разсъдък и мярка. И не искайте от него да ви предпише лекарството, което е помогнало на съседката ви. Ако сте млади /до 60 г./ и нямате съществени признаци и недоволства, няма потребност да тичате в поликлиниката при най-малкото неразположение. Уви, нашите доктори не са насочени към природата, те ще ви предпишат медикаменти и отмора. Страхувайте се да не попаднете в техен плен. Ще ви намерят болест и ще ви накарат да я лекувате.

За да е здрав човек, е нужна мощ на характера. Моят съвет е да изберете правилото - извършения и ограничение, най-малко пробвайте. Повярвайте ми, тялото ви ще ви се отблагодари. Всеки е стопанин на ориста си, както и на здравето си.

    

По материал на fit4brain.com
Снимки: discoverukraine.com.ua, ukurier.gov.ua, online.ua, portret.ru, segodnya.ua

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР