Името на китайския лидер Си Дзинпин бе вписано в конституцията

...
Името на китайския лидер Си Дзинпин бе вписано в конституцията
Коментари Харесай

Си Дзинпин официално стана най-влиятелният лидер на Китай от времето на Мао насам

Името на китайския водач Си Дзинпин бе вписано в конституцията на страната, като по този метод той публично се трансформира в най-влиятелния водач на Китай от времето на Мао Дзедун насам.
По време на заключителната сесия на конгреса на Китайската комунистическа партия (ККП) всички 2300 делегати единомислещо утвърдиха законодателните промени, които разказват концепциите на Си Дзинпин за нова епоха в социализма с китайски характерности. В закона влизат и някои военни оферти на Си, в това число това за „ безспорното управление “ на партията върху въоръжените сили.
Си последователно усилваше контрола си над държавната власт от 2012 година насам. Включването на името му в конституцията значи, че всяко оборване на ръководството му ще бъде обсъждано като опасност за Комунистическата партия, написа BBC.
Концепции на предходни политически водачи също са били включвани в конституцията, само че без техните имена да бъдат споменавани и чак след отдръпването им от поста.

По време на конгреса беше посочено, че новите ремонти целят да укрепят престижа на централното управление и да се реализира „ значителен напредък по значимия въпрос за строителството на социализма с китайски характерности “. Според промените, те би трябвало да бъдат „ справочник за работата на партията “.

Концепцията на Си Дзинпин слага значително акцентиране върху ролята на партията във всеки аспект от ръководството на страната – от стопанската система до това какво хората пишат в обществените мрежи.

„ Ние би трябвало да работим неуморно и да се движим напред по пътя към реализирането на обновлението на китайския народ “, сподели президентът в заключителното си изявление.

Според анализатори вписването на Си в конституцията ще му разреши, също като Мао, да стане водач до живот.

BBC да вземем за пример написа, че в този момент учениците, студентите и служащите в държавни предприятия, както и 90-те милиона членове на Комунистическата партия, ще би трябвало да учат концепцията на Си Дзинпин за новата епоха на социализма в Китай.

Всъщност изразът " нова епоха " е методът на партията да означи отварянето на третата глава в историята на съвременен Китай. Първата е ръководството на Мао, втората - това на Дън Сяопин (при което страната забогатя значително). Третата ще цели мощно обединяване и дисциплинираност вкъщи и по-ярко наличие на интернационалната политическа сцена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР