Името на донор, спасил четири човешки живота, ще носи улица

...
Името на донор, спасил четири човешки живота, ще носи улица
Коментари Харесай

Във Варна вече има улица Георги Николов – кръстена е на 21-годишния Георги, който спаси четири живота

Името на донор, избавил четири човешки живота, ще носи улица във варненския квартал " Аспарухово “. Тя ще се споделя " Георги Николов “. Георги е млад мъж от Варна. Той учи в чужбина, има изострен разум и ярко бъдеще. На 20-ти септември 2015 година обаче Георги остава вечно на 21. Но разрешава на други 4 живота да продължат, като става донор.

Георги в никакъв случай не е имал съществени здравословни проблеми и няма по какъв начин да се знае, че подла мозъчна аневризма в главата му е напът да се спука и постави завършек на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика и в тази ситуация на Георги не е повече от неприятен късмет.

Следвайки законовата наредба, че в България улиците се кръщават единствено на умряли хора с особени заслуги за обществото, тази новаторската концепция носи името " Анонимните герои ". Преименуването на улица с име на донор е самодейност на жители и основателите на плана " Последният подарък на индивида ", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

Подобно на съвсем всичко друго – България е на последно място по трансплантации в Европейския съюз. Едва 13 са осъществените донорски с итуации у нас през 2022 година, а чакащите – близо 1000. Ако запазим настоящето движение, ще са нужни повече от 20 години, с цел да бъдат трансплантирани всички, чакащи към днешна дата.

" Последният подарък на индивида " е документален мултимедиен роман за донорството на органи в България. " Последният подарък на индивида " лишава съвсем 6 години, с цел да бъде осъществен. През това време Александър Николов и Димитър Панайотов организират над 100 срещи с лекари, пациенти и фамилии на донори допълнително от 15 обитаеми места. Снимат в 8 лечебни заведения, участват на три трансплантации и стават очевидци на една донорска обстановка. Целият мултимедиен роман е разполагаем на https://dokumentalisti.bg/dar, а последната глава излиза на 20-ти септември - деня, в който гибелта на Георги разрешава на 4-ма души да продължат да живеят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР