Името на д-р Христиана Бацелова нашумя много по време на

...
Името на д-р Христиана Бацелова нашумя много по време на
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: Маймунската шарка убива 10% от заразените, все млади хора

Името на доктор Христиана Бацелова нашумя доста по време на коронавирусната пандемия, когато тя беше измежду най-активните медици, разясняващи изгодата от бърза имунизация. Д-р Бацеловазавършва медицина в МУ – Пловдив през 2007 година През юли месец 2008 година става помощник в Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените обстановки към Медицински университет – Пловдив. През 2013 година придобива компетентност по епидемиология на инфекциозните заболявания.

От април 2020 година работи като лекар-епидемиолог в Хигиенно-епидемиологичния отдел на УМБАЛ „ Св. Георги “ – Пловдив, където дава отговор и за имунизационната акция против COVID-19 на болничното заведение.

Д-р Бацелова е член на Международната асоциация на епидемиолозите (IEA), Българското научно сдружение по епидемиология на инфекциозните и неинфекциозните болести, Българското съдружие по превантивна медицина, Южното българското сдружение по инфекциозни заболявания, епидемиология и паразитология, БУЛНОЗО. Ето какво показа тя за възходящите случаи на маймунска шарка в Европа пред " Трафикнюз ".

- Все повече страни в Европа и Америка оповестяват за случаи на маймунска едра шарка. Какво съставлява болестта?

- Тя се назовава маймунска вариола и е рядко срещано заразно заболяване, което се провокира от така наречен monkeypox вирус. Едно семейство са с вируса на едрата шарка или така наречен вариола. Открит е през 1958 година измежду маймуни, които са били употребявани в Африка за разнообразни проучвания. През 1970 година в Демократична Република Конго е разказан първият случай на маймунска вариола по хората.

- Доколко е рисков този вирус?

- Опасен е, тъй като до една десета от заболелите умират. Това са най-вече младежи. По-възрастните са имунизирани против едра шарка (вариола) и тази ваксина дава защита и против въпросния monkeypox вирус. В България приложението на имунизацията се прекратява през 70-те години на предишния век. Тоест, всички, които са били имунизирани против едра шарка, са доста по-защитени от маймунската вариола.

- Какви са признаците и по какъв начин става заразяването?

- Това заболяване стартира с висока температура, изнемощялост, увеличени са лимфните възли и има доста присъщ обрив – огромни мехурчета по тялото. Вирусът се предава от примати, които се срещат в Централна и Западна Африка, както и от един тип диви гризачи. Най-често заразяването от гризач на човек става при консумация на инфектирано месо или артикули от тези животни. Или при ловуване, когато се влиза в контакт с животните.

След това към този момент стартира и разпространяването от човек на човек. Болният излъчва вируса при дишане, кихане, кашляне. Реално е в аерозола, в телесните течности, в контаминирани повърхности от болния. По обрива също се среща вирусът и оттова е инфектиран. Медицинският личен състав, който се грижи за такива пациенти, също е във висок риск, както и контактните в дома. Заразяването може да стане също с бельото, чаршафите, кърпите за лице.

- Как можем да се предпазим?

- Най-сигурното е човек да не посещава тези региони в Африка, които посочихме, и да не контактува с животни, идващи оттова. Сега, при лесния метод на пътешестване, виждаме, че по този метод са импортирани случаите в Европа. Има риск вирусът да пристигна и в България. Чакаме с терзание.

По принцип, когато човек има някаква симптоматика на инфекциозно заболяване, е редно да не контактува с други хора. Както и близките да заобикалят да контактуват с него. Това е най-сигурно. В случая обривите са доста видни, само че преди да се появят те, имаме един интервал, в който индивидът има единствено температура и се усеща изнемощял. Ако има подозрение за инфектиран, той би трябвало неотложно да бъде изолиран в инфекциозно поделение. Да се съблюдава добра стерилизация, да се носи маска, да се употребяват ръкавици. Разбира се, това не значи, че хората в този момент би трябвало да стартират да носят ръкавици на всички места.

- Какво е лекуването?

- По него се работи, само че на този стадий нямаме безапелационни данни за лекарство против маймунската вариола.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР