Името на бившия кмет на Белград и настоящ финансов министър

...
Името на бившия кмет на Белград и настоящ финансов министър
Коментари Харесай

„Пандора пейпърс”: Близък на Вучич министър с имоти в България

Името на някогашния кмет на Белград и сегашен финансов министър на Александър Вучич изплува в „ Пандора пейпърс ” поради първокласните му парцели в България. Става дума за Синиша Мали .

През 2015 година журналистическо следствие разкри, че Синиша Мали е купил 24 първокласни жилището в българския черноморски курорт „ Св. Никола ” на обща стойност към 5 милиона евро. Мали съобщи, че обявата е неистина и призна, че е купил единствено едно жилище, което е записано на негово име.

Президентът на Сърбия Александър Вучич от дълго време пази своя непосредствен помощник от всевъзможни подозрения в корупция и съобщи, че има цялостно доверие на финансовия си министър.

Според „ Пандора пейпърс ”, обаче, Синиша Мали е притежател на жилища и на две офшорни компании . Мали е купил жилищата през 2012 и 2013 година, по времето, когато беше стопански и финансов консултант на Александър Вучич – по това време вицепремиер на Сърбия.

Мали е купил 24 жилището в България от компания на Сърджан Дабич – някогашен баскетболист и шеф на сръбския филиал на съветската нефтена компания „ Лукойл ”.

Сред лицата, чиито имена са оповестени по отношение на следствието „ Пандора пейпърс ” попада и това на президента на Черна гора Мило Джуканович и на членовете на фамилията му, заяви телевизия РТЦГ. Според информацията, Мило и Блажо Джуканович са сключили секрети контракти през 2012 година за ръководство на техен парцел, криейки се зад комплицирана мрежа от свързани компании от Англия, Швейцария, Британските Вирджински острови, Панама и Гибралтар. Синът на президента на Черна гора е употребявал тази конструкция, с цел да сътвори две офшорни компании с дъщерни компании в Лондон и в Черна гора.

Сред документите, с които са се срещнали проверяващи публицисти, са открити заверени копия от контракт за набиране на средства, подписан на 21 юни 2012 година от Мило и Блажо Джуканович със CM Skye 2 (PTC) Limited, записана на Британските Вирджински острови.

От контракта излиза наяве, че Джуканович е основал „ Victoria Trust ”, а синът му – „ Capecastel Trust ”. Посочен е минималният размер на инвестицията и се прецизира, че във фондовете когато и да е може да бъде вписано имущество на самите учредители и на други лица. Фондовете са основани за интервал от 80 години и компанията, която ги ръководи, е упълномощена да купува и продава недвижими парцели и компании от името на Джуканович, да открива нови компании и банкови сметки, да дава и взема заеми и да прави разнообразни други задания.

Приложената по време на учредяването на фондовете документи потвърждава, че в действителност става дума за президента на Черна гора и неговия наследник. Снимани са дипломатическият паспорт на Мило Джуканович и сметката за вода от неговия адрес в Подгорица, която служи като доказателство за местожителството му. Синът му е показал черногорска персонална карта и фактура за отдаване чартърен на апартамент в Лондон.

Разследване на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) разкри по какъв начин политици и предприемачи употребяват данъчни убежища за персонална полза. Сред възползвалите се за персонално облагодетелстване от офшорките са украинският президент Владимир Зеленски и някогашният английски министър председател Тони Блеър.

Освен тях в листата попадат кралят на Йордания Абдула II Ибн Хюсеин, кенийският президент Ухуру Кениата и няколко десетки други сегашни и някогашни международни водачи, както и авторитетни милиардери, свързани с компании, употребяващи данъчни убежища.

Проведеното следствие, добило гласност като „ Пандора пейпърс ”, включва повече от 600 публицисти от 150 медийни организации, в това число турската редакция на „ Дойче Веле “. В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали във притежание на ICIJ. Тези документи показват тясната връзка сред секрети офшорни покупко-продажби и световната финансова политика.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР