Имате ли приятели – каръци, в чиито ръце буквално всичко

...
Имате ли приятели – каръци, в чиито ръце буквално всичко
Коментари Харесай

10 безценни неща, които бяха унищожени заради човешката глупост

Имате ли другари – каръци, в чиито ръце безусловно всичко пада, къса се и се разрушава? Но счупването на чаша или съсипването на снежнобяла завивка не е толкоз ужасно, колкото унищожаването на 200-годишния стол, на който е сядал самия Наполеон, или, да вземем за пример, античен храм на маите.

Подобни обстановки обаче се случват! Ето няколко от тях, които унищожиха необикновено скъпи за човечеството неща.

 

1. През 18 век преподобният Франсис Гастрел се заселил в къщата, в която е живял Шекспир. Тълпи от поклонници се събирали всеки ден под прозорците му, с цел да почетат паметта на великия британски драматург. И главната атракция на това място била черницата, която Шекспир персонално засадил в двора си.

Неканените посетители толкоз омръзнали на Гастрел, че той отсякъл злополучното дърво. Жителите на града, обаче, били възмутени от този акт и изгонили преподобния, като поискали той да продължи да заплаща налог върху собствеността си. Разбира се, на монаха това изобщо не му харесало. Тъй като бил доста сърдит, той решил да си отмъсти на съседите и да събори някогашния дом на Шекспир до основи.

2. Уникалният монумент, наименуван Бримхам Рокс в Северен Йоркшир, е основан от природата за повече от 320 милиона години.

И още толкоз можеше да стои, радвайки туристите, които го посещават, в случай че не била група локални младежи. Те решили да се забавляват като избутат камък от скалата, вследствие на което тя се разрушила и се трансформирала на дребни късчета.
На място пристигнали експерти, надявайки се да възстановят историческия обект, само че вредите били прекомерно огромни. В резултат на това към този момент няма канара, а фрагментите от нея лежат някъде в подножието й.

3. През 2012 година в дребното лозарско селце Иврак, покрай Бордо, инцидентно унищожили превъзходния палат Белвю от 18 век, който бил платен малко преди този момент от съветския предприемач Дмитрий Строскин. Предприемачът поръчал реорганизация на замъка на полска строителна компания, по-специално разрушаването на едно малко уголемение, което нямало естетическа стойност и единствено съсипвало външния тип на замъка.

Когато Строскин се върнал от командировка, по подигравка на ориста, от остарелия палат не било останало нищо, с изключение на … въпросната пристройка. Полските строители се объркали. Бизнесменът обяснявал, че това не влизало в проектите му и даже заречен самичък да направи реституция на постройката. Властите, обаче, били толкоз гневни, че стартирали правосъден развой против Строскин. В резултат на това руснакът получил условна присъда и му наложили огромна санкция.

4. През 2014 година във френски музей се случило неуместно неразбирателство, което съвсем заплашило целостта на 200-годишна светиня.

Умореният надзирател решил да отдъхне и седнал на първия стол, на който се натъкнал. Оказало се, че това било походното кресло на Наполеон, което не могло да издържи натоварването и се напукало. За благополучие столът бил възобновен, само че можем да си представим спектъра от страсти, които бедният надзирател изпитал, когато разказал на началниците си за случилото се!

5. През 2013 година строителна компания в Белиз се нуждаела от варовик, с цел да ремонтира пътя. За да сe снабдят с материала, те унищожили … античен храм на маите.

Може би това е станало инцидентно, само че фактът остава: структурата, която се издигала повече от 2000 години, в този момент е разрушена. И най-възмутителното в тази история е, че размерът на санкцията, която компанията трябвало да заплати, била единствено 24 хиляди $.

6. Уинстън Чърчил не можел да търпи формалния си портрет, нарисуван за 80-ия му рожден ден, по тази причина го държал във винарската маза и не го показвал на никого.

След гибелта на английския министър-председател вдовицата му заповядала на секретаря да окачи платното в къщата, след което го пренесла в задния двор и го изгорила.

7. Известният фотожурналист Робърт Капа, дружно с американските бойци, безусловно е бил в центъра на събитията, когато десантът на съюзническите сили в Нормандия стартира на 6 юни 1944 година

Легендарният фоторепортер съумял да направи повече от 100 фотоси от сраженията, негативите от които той изпратил на списание Life. Трябвало да е същинска сензация!
Въпреки това, 15-годишният помощник на лаборанта ги оставил след проявяването в сушилнята със затворени порти. Поради това емулсията се разтопила и 95 от фотосите се унищожили изцяло, други 11 изгубили контраста си, само че даже и в този си тип те станали международно известни.

8. През 2012 година от художествената изложба в Ротердам били откраднати седем картини на велики художници – Пабло Пикасо, Клод Моне и Анри Матис.

Похитителите на картините не могли да намерят покупател за тях, по тази причина водачът на бандата ги подарил на майка си, а тя ги заровила в гробището покрай дома ѝ. Когато полицията схванала за закононарушението и всички членове на групата били задържани, дамата занесла картините в дома си и ги изгорила в печката.

9. През 2013 година в музея в Калкута в Индия правили ремонт, по време на който изпълнителите инцидентно закачили скулптура на лъв, датираща от 250 година пр. н. е.

На този стадий скулптурата към момента можела да бъде избавена, в случай че чиновниците на музея, били употребявали съвременно съоръжение, с цел да я сложат на място. Вместо това, обаче, те вдигнали фрагментите с вериги и блокове, които оставили доста груби следи по повърхността на статуята.

10. Акацията „ Дървото на Тенер “ в миналото се е считало за най-самотното дърво на земята, защото е израствало надълбоко в пустинята – в радиус от 400 км от него не са открити други растения.

Дървото даже било маркирано на военни карти в мащаб 1: 4 000 000 като една от идентификационните марки, а на локалните поданици било строго неразрешено да вредят на дървото по някакъв метод. Те обаче не мислели по този начин, тъй като повече от десетилетие това дърво е било спирката за каравани, движещи се по комерсиалните пътища на Сахара.
За жал, не било допустимо да се избави неповторимото растение – през 1973 година акацията била свалена от камион, който бил ръководен от пийнал либийски водач. Смешното е, че преди този момент различен човек също съумял да се блъсне в самотното дърво посред пустинята, а това бил вторият удар, който се оказал съдбовен за него.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР