Имате ли понякога усещането, че Бойко Борисов ни управляваше не

...
Имате ли понякога усещането, че Бойко Борисов ни управляваше не
Коментари Харесай

Най-важното от уикенда: От понеделник - безплатни тестове и начало на проверките; онлайн атаки срещу сертификатите

Имате ли от време на време чувството, че Бойко Борисов ни управляваше не до април тази година, а преди години? Напоследък е мъчно човек да се ориентира във времето, тъй като то, наподобява, тече по-бавно и няколкото месеца живот на служебния кабинет наподобяват като години. Този уикенд обаче подсети ненапълно времето на Борисов.

Кабинетът се събра и онлайн по малкия екран разиска в стегната форма и с авансово готови докладни от министрите какво се прави във връзка с рецесията с пандемията. Бяха раздадени задания, беше демонстрирана убеденост и " притежаване " на рецесията.

Имаше два значими момента в това зрелище. Първо, на срещата липсваше министър председателят Стефан Янев. Тя се организира в президентството под управлението на Румен Радев, който бащински изясни, че поддържа решението за въвеждане на зелени коридори, само че подлага на критика метода на въвеждане. Има опасения в обществото, съобщи Радев и повдигна няколко въпроса, които се задаваха в последните дни. Това приличаше на нагласените стенограми, които кабинетът на Борисов пускаше, от които ставаше ясно, че той еднолично се грижи за страната и жителите ѝ.

И второ, тя беше с двойната цел да успокои хората, само че и да помогне електорално на Радев, който явно рискува да понесе тежък удар поради корона ограниченията. Така той съумя по едно и също време да наподобява като министър председател, общественик и на страната на хората - непостижима двоякост за другите политици и обичана позиция прочее на съветския президент Владимир Путин.

Ето част от същината, както и другите по-важни неща от уикенда: Безплатни проби, строги инспекции и връщане на учениците Трите значими въпроса, които Радев повдигна и на които министрите се пробваха да отговорят, бяха къде са безплатните проби, по кое време ще се върнат на учебно заведение децата и има ли опция за документ, в случай че не си регистриран като боледувал, само че имаш антитела.

Според здравния министър Стойчо Кацаров още от понеделник ще има всеобщо такива проби, макар че те бяха обещани още преди дни. Те обаче още веднъж няма да са изцяло безвъзмездни, като ще се заплаща взимането им - до 10 лв.. Учениците да стартират да се върнат на учебно заведение поетапно от по-следващата седмица, в случай че бъдат обезпечени проби на входа, които да подсигуряват неналичието на болест: тази алтернатива предложи Кацаров, а просветителният министър Николай Денков я одобри. Засега решение на въпроса с хората с антитела няма, само че ще се търси опитът на страни като Австрия. От понеделник стартират и инспекциите в местата, където хората би трябвало да влизат единствено със документи.

Не се поставят негодни ваксини След като Европейската организация по медикаментите е взела решение през септември, на всички ваксини Pfizer е продължен с три месеца срокът на валидност, заяви здравното министерство. Това значи, че България разполага с годни за потребление ваксини от този тип, обратно на изказванията на някогашния министър председател Борисов, че хората се имунизират с негодни ваксини. Франция и Германия стегнаха приемането на българи Германия означи новата обстановка в България като високорискова и към този момент квалифицира като подлежащи на 10-дневна карантина всички, влизащи оттова, които нямат документ. От карантината може да се излезе на 5-ия ден след негативен PCR.

Франция пък понижи периода за PCR тест за българи без документ на 24 часа преди отпътуването. Румъния стяга още повече ограниченията Страната, която има най-високата смъртност в Европа (и света) сега от коронавирус и е пред срив на болничната система, подхваща нови ограничения. Вечерен час, наложителни документи за посещаване тук-там и двуседмична почивка в учебните заведения са ограниченията, които влизат в действие национално от понеделник. Хакери нападат здравно-информационната система, твърди " Информационно обслужване " Националната здравно-информационна система, his.bg, през която се регистрират имунизациите в страната, е била атакувана от хакери, твърди държавната компания " Информационно обслужване ", която построява и поддържа системата. Според компанията офанзивата е от вида DDoS, или " отвод от услуга ", при която се генерира подправен трафик, с цел да не може системата да се употребява от същински консуматори - в тази ситуация лекари. Изявлението идва, откакто в петък системата се срина и забави имунизацията на фона на напор от искащи поради зелените документи.

От " Информационно обслужване " прибавят, че са отблъснали над 400 сходни офанзиви, а в пика на хакерската офанзива трафикът е бил 400 гигабита в секунда, което надвишава интернационалната съгласуваност на България. Подобна офанзива записва преди месец друга държавна институция - Националния статистически институт, по време на електронното броене на популацията. Тогава цитираният неприятелски трафик бе към 270 гигабита в секунда. Vera Su остава заклещен Този уикенд трябваше да бъде приключена избавителната интервенция на заседналия турски транспортен съд край Камен бряг, само че тя беше несполучлива. В събота при положително време от кораба бяха разтоварени 1500 кубика тор и позицията му се промени. След това обаче и двата опита за евакуиране с влекачи се оказаха несполучливи. Времето в неделя се утежни и интервенцията беше оставена за понеделник. Съединени американски щати махнаха визите за Хърватия Страната, която влезе в Европейския съюз след България и Румъния, още веднъж ги изпревари. След като върху нея не беше натрапен механизъм за наблюдаване от Брюксел, в този момент Вашингтон смъкна първо за хърватите условието за виза, в случай че пътуват до 90 дни. Това решение се взима, в случай че отводите на виза паднат под 3%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Ритейл 3 Свят 1 Промишленост 2 Свят 3 Неща 1 Неща 2 Транспорт 3 Свят
Така с изключение на Кипър в Европейски Съюз единствено България и Румъния остават с наложено условие за американска виза при кратковременен престой.

Имате ли от време на време чувството, че Бойко Борисов ни управляваше не до април тази година, а преди години? Напоследък е мъчно човек да се ориентира във времето, тъй като то, наподобява, тече по-бавно и няколкото месеца живот на служебния кабинет наподобяват като години. Този уикенд обаче подсети ненапълно времето на Борисов.Кабинетът се събра и онлайн по малкия екран разиска в стегната форма и с авансово готови докладни от министрите какво се прави във връзка с рецесията с пандемията. Бяха раздадени задания, беше демонстрирана убеденост и " притежаване " на рецесията.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР