Имате ли понякога чувството, че никой в работата не ви

...
Имате ли понякога чувството, че никой в работата не ви
Коментари Харесай

Те не ме уважават?

Имате ли от време на време възприятието, че никой в работата не ви взема на съществено? Ако отговорът ви е „ да “, то би трябвало да знаете, че не сте сами. Според международно изследване на Harvard Business Review, в което са взели участие 20 хиляди души, повече от 50% от хората не се усещат уважавани в работата си.

Може би сътрудниците ви подценяват вашите изявления по време на срещите на екипа. Може би те непрекъснато ви прекъсват или не ви включват в процеса на взимане на решения. Когато човек има сходни проблеми, той нормално упреква за това неприятен началник или токсична работна среда. В доста случаи казусът идва точно от тях. Ако обаче това не важи за вашата обстановка и вие желаете да бъдете вземани на съществено от останалите, би трябвало да се огледате в огледалото и да се запитате какво може да извършите, с цел да станете по-влиятелни.

Ето няколко стъпки, които ще ви оказват помощ да накарате останалите да се отнасят с вас с уважението, което заслужавате.

Уверете се, че изявленията ви не звучат като въпроси

Една от най-честите неточности, с която хората подкопават репутацията си, е завършването на изреченията с по-висока интонация. Това се дължи на обстоятелството, че мозъкът ни е „ подготвен “ да възприема това като въпрос. Иначе казано, вместо да представяте информация, в тези случаи вие звучите като човек, който не е сигурен в това, което споделя. Хората постоянно виждат това. В изследване на Pearson измежду 700 мениджъри, 85% считат повишението на интонацията в края на изречението за знак за несигурност или прочувствена уязвимост, като 44% намаляват оценката на претендентите за работа с до една трета, когато дават отговор на въпросите им по този метод. Това е един от навиците, от които наложително би трябвало да се отървете, в случай че желаете да подобрите репутацията си.

Не давайте доклади – разказвайте истории

Някои от най-успешните TED лекции следват магическата формула – 75% истории и 25% данни, които ги поддържат. Историите карат хората да бъдат прочувствено вложени и да запомнят това, което казвате. Има огромна разлика сред това да вземем за пример да наизустите математически формули и да можете да ги употребявате, с цел да калкулирате вероятността рисков метеорит да удари земята в близкото бъдеще. Историите ще накарат другите да ви вземат на съществено, защото те са проява за това, че разбирате по какъв начин да прилагате на процедура познанията си.

Насърчете хората да приказват за себе си

Всички обичаме да приказваме за себе си. Това не е нещо, от което би трябвало да се срамим, а просто чист биологически факт. Мозъкът ни ни награждава за шерването. Нещо повече, когато човек приказва за себе си, той може да се усеща толкоз добре, че това да докара до неврологични промени в мозъка. Ако желаете другите да обръщат внимание на това, което казвате, то първо би трябвало да им отдадете същото почитание.

Напишете си домашното

Един от най-хубавите способи да накарате другите да ви вземат на съществено е просто да знаете какво говорите. Американците посещават 11 млн. срещи дневно, като непродуктивните срещи костват към 37 милиарда $ годишно на американската стопанска система. Защо има толкоз доста срещи в действителност са непродуктивни? Защото хората, които вземат участие в тях, постоянно са неподготвени. Не бъдете един от тях. Независимо дали става въпрос за среща на екипа или диалог с шефа, постоянно отделяйте време за подготовка. Трябва да знаете какво желаете да кажете, да може да подкрепите думите си с данни и да бъдете подготвени за два или три въпроса, които те може да породят.

Бъдете осведомени

Ако погледнете наръчника за назначение на чиновници на компанията за създаване и цифрова дистрибуция на видео игри Valve ще видите, че тя търси чиновници с „ Т-образни “ знания. Това ще рече хора, които имат необятни знания, построени върху постоянна експертиза в съответна област. Важно е да сте в крайник със протичащото се по света. От огромно значение е да сте наясно с последните трендове в науката и технологиите, изключително тези, които имат директна връзка с работата ви.

Обличайте се за триумф

Честно или не, всеки ден ние съдим за хората по външния им тип. В множеството случаи това не е нещо съзнателно или целеустремено. Според Принстънския университет целият този развой се случва за няколко секунди. Ние вършим заключения за характера и благоприятни условия на човек на база на това по какъв начин той наподобява. Ако изглеждате прекомерно повърхностно, то хората евентуално ще си помислят, че не се отнасяте съществено и към работата си. Добре облеченият човек, въпреки това, основава усещане за спретнат, способен и виновен чиновник. Това не значи, че би трябвало да похарчите спестяванията си за скъпи костюми, а просто да покажете задоволително почетени както към сътрудниците си, по този начин и към сее си, като положите старания да изглеждате добре.

Бъдете уверени, само че не арогантни

Никой няма да ви се довери, в случай че самите вие не вярвате в себе си. Важно е обаче да балансирате тази убеденост и известна доза примирение. Наистина уверените хора не се опасяват да признаят, че нямат всички отговори и че не могат да се оправят сами с всичко. Нещо повече, най-верените хора нормално са тези, които постоянно задават въпроси, тъй като желаят да научат нещо ново. Най-добрият метод да покажете убеденост е като демонстрирате сигурност в това, което знаете, и търсите отговори за това, с което не сте осведомени.

Ако чувствате, че не получавате уважението, което заслужавате в работата, би трябвало да осъзнаете, че единствено вие можете да си помогнете.  

Травис Брадбери , създател на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР