- Имате ли доверие на главния прокурор?- Без коментар.Това е

...
- Имате ли доверие на главния прокурор?- Без коментар.Това е
Коментари Харесай

Г-жо Кьовеши, имате ли доверие на главния прокурор? - Без коментар

- Имате ли доверие на основния прокурор?

- Без коментар.

Това е сбитият отговор на Лаура Кьовеши, европейски основен прокурор в изявлението си в " 120 минути " по бТВ.

Тя означи визитата си в България с обява в туитър като дефинира срещата си с Иван Гешев като " куртоазна ".

" Според мен не би трябвало да разясняваме съответен човек, а да има механизъм, който да работи, без значение дали на следващия ден аз или Вие бъдете основен прокурор. Няма значение. Системата и механизмът би трябвало да работят.

Според мен е значимо основният прокурор да бъде професионален, самостоятелен и деен. Това са главните пълномощия и отговорности на всеки основен прокурор. Според мен, независимостта е границата, която не трябва да се минава. Това е най-важното качество, което би трябвало да има прокуратурата – освен основния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без самостоятелност на магистратите няма по какъв начин да се приказва за господство на правото и не може да се приказва за тъждество пред закона. Ако си самостоятелен, можеш да докажеш, че законът важи еднообразно за всички.

Да си представим прокурор, който не е самостоятелен, да открие произвеждане против министър, против народен представител. Ще може ли да извършва отговорностите си без да се опасява, че на идващия ден може да бъде отстранен, да бъде осъден, дисциплинарно разследван или даже да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна ", обрисува тя какъв би трябвало да бъде механизмът.

Ами, България е корумпирана – това си е фолклор. Има фолклор за всяка страна членка, споделя още Кьовеши в изявлението.

" Но като приказваме за битката против корупцията не мисля, че би трябвало да се концентрираме единствено върху следствието. Имах този опит в Румъния. Дори всяка година да има над 1000 привлечени обвинени и над 900 наказани души, отново идващите години имаше каузи за корупция. За да се бориш с корупцията ти би трябвало ефикасна правораздавателна система, би трябвало ти политическа воля за битка с това, би трябвало ти доста добра превантивна система, обучение, да промениш манталитета. А най-важното – да осъзнаваш, че битката с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден – освен битка на служители на реда, прокурори и съдии, а битката на всички жители – всеки ден. И в никакъв случай не трябва да се отказваш ", прибавя тя.

Тя показва, че има доста тъжби от България. Уточнява, че са свързани със злоупотреби с евросредства, изключително в сферите на земеделието, строителството, опазването на здравето, инфраструктурата.

" Има доста тъжби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или елементи от нея, изпращат и непосредствено в Люксембург, а множеството – подават тук, в България ", споделя още Кьовеши.

За работата на европейската прокуратура тя изяснява:

" Сега сме едно звено, което работи в 22 страни членки. Важно е Европейската прокуратура да проверява проведена престъпност, мафиотски групи, трансгранични следствия, комплицирани случаи – по тази причина е основана. "

" Не проследявам изключително политическите битки. За мен беше значимо да видя, че министър-председателят поддържа Европейската прокуратура и борбата с финансовите измами. За мен е значимо единствено това – да разполагаме по всевъзможен начин Европейската прокуратура да извършва функционалностите си и да усъвършенства отбраната на евросредствата, да пази върховенството на закона, Европа и европейските жители ", споделя още Кьовеши.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР